Boerendag Rijsbergen. Foto Leon Krijnen
Volledig scherm
Boerendag Rijsbergen. Foto Leon Krijnen

Boerendag Rijsbergen: lunchende ezels en trekkende trekkers

RIJSBERGEN - "Nieuw, nieuw, laat eens kijken." Slechts een tel denkt Charles Luijten uit Rijsbergen na. Dan begint hij enthousiast te vertellen. ,,Ja, ja er zijn zeker nieuwe dingen dit jaar bij de Boerendag. Kijk", tikt hij op zijn biceps. ,,De spierbundels worden aangesproken deze keer. Er worden trekkers getrokken!" Hè? Ah: met touwen moeten tracktoren in beweging worden gebracht. ,,Vergt spieren als staalkabels, neem dat van me aan."

Eenmaal op dreef is Luijten niet meer te stoppen. Goed, formeel is hij al jaren geen voorzitter meer van de club, maar als man die nu al weer 41 jaar geleden de eerste Boerendag in Rijsbergen organiseerde, is hij toch eigenlijk min of meer Mister Boerendag. Het evenement gaat hem aan het hart, en hoe.

Geen cent subsidie dus moeten we entree vragen

Fanatiek veert hij op: ,,Geen cent subsidie krijgen we van de gemeente Zundert. Alles is altijd maar voor Van Gogh. Tja en dus moeten we entree vragen. Drie euro." Geen bedrag dat de bezoekers ontmoedigt, hoor. ,,Nee", wuift Luijten weg. ,,Er komen keer op keer tussen de tien- en vijftienduizend bezoekers." Al is het met al die evenementen van tegenwoordig wel steeds een beetje moeilijker om bij het publiek in het oog te springen. Maar ze komen: ,,Oud, jong, boeren, burgers. Voor allemaal is iets te beleven."

Hij vertelt. Over de keuringen van vaarzen en kalveren, van schapen en pony's. Over de tientallen antieke boerenkarren en tractoren. Over de demonstraties dorsen en maaien, de historische rijtocht door Rijsbergen. Over de stoelendans met Belgische knollen, over het oude boerenleven dat wordt uitgebeeld, de ambachten, de braderie. En dat? ,,Ja, dat is nog maar een schijntje van wat de Boerendag allemaal biedt", lacht Luijten.

Ezeltjeslunch

Om, bijna zonder adempauze, te beginnen over de ezeltjeslunch. De wat? ,,Ezeltjeslunch. Die schuiven tussen de middag aan tafel. Krijgen daar hun lievelingseten voorgeschoteld." Wat dan? ,,Worteltjes, hè." O ja.

Luijten heeft er zin in. Zegt hoe mooi de nostalgische sfeer is, hoe leuk de activiteiten. En hoe belangrijk het eigenlijk is: ,,Want stiekem is de Boerendag naast leuk, eigenlijk ook heel leerzaam. Het is een evenement met cultuur-historische waarde."

De Boerendag is zaterdag op het terrein bij de Tiggeltsebergstraat .

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda