Volledig scherm
Het natuurgebied de Vierde Bergboezem ten noorden van de Haagse Beemden. foto Palko Peeters

Boeren krijgen schadevergoeding voor Vierde Bergboezem in Breda

BREDA - De Raad van State heeft vijf Bredase landbouwers met gronden ten noorden van de wijk Haagse Beemden planschadevergoedingen toegekend tussen de 1.945 euro en 8.163 euro.

De gemeente Breda moet die bedragen overmaken aan de al dan niet voormalige grondeigenaren, zo is beslist in een deze week bekendgemaakte uitspraak. De landbouwers en het Bredase gemeentebestuur bakkeleiden al sinds juni 2015 om vergoedingen voor hun gronden die minder bruikbaar werden door de bestemming waterberging.

Rechtbank

Ook de rechtbank Zeeland-West-Brabant had zich met de kwestie beziggehouden. Die kende twee van de vijf boeren een planschadevergoeding toe.

Deze twee krijgen van de Raad van State een hoger bedrag en de landbouwers die aanvankelijk niets kregen krijgen nu ook een vergoeding. Enkelen hebben hun grond verkocht.

Wateropvang

De landbouwgronden liggen in de zogeheten Vierde Bergboezem. Dit gebied wordt als wateropvang gebruikt als het noorden van de stad kampt met te veel water uit de Mark.

Het gebied loopt vol als de eerste drie bergboezems gevuld zijn. De gemeente Breda verwacht dat de gronden eens in de vijftig tot honderd jaar onder water komen te staan.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7268 stemmen