Volledig scherm
© Tom van der Put / MaRicMedia

Boer van drugslab in Baarle-Nassau hoeft niet meer de cel in

videoBREDA - Boer Wilco de F. uit Baarle-Nassau hoeft niet de gevangenis in voor het gigantische drugslaboratorium dat in januari 2017 in zijn schuur werd gevonden. De rechtbank in Breda oordeelt dat kan worden volstaan met een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Justitie eiste twee weken geleden een jaar celstraf tegen De F., waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank schrijft in het vonnis dat de 44-jarige boer inderdaad moet hebben geweten dat er in zijn schuur amfetamine werd gemaakt, maar vindt dat er ‘bijzondere omstandigheden’ zijn die rechtvaardigen dat hij niet naar de gevangenis hoeft. Zo heeft De F. een slechte gezondheid en was er in de media veel aandacht voor zijn strafzaak. ,,De rechtbank begrijpt dat verdachte hier zowel zakelijk als privé nog altijd lastig van heeft”, zo staat in het vonnis.

Ook de financiële gevolgen voor het boerenbedrijf van De F. zijn groot, voegt de rechtbank daar nog aan toe. ,,Een detentie zou deze gevolgen alleen maar groter maken.”

Rioolzuivering raakte ontregeld

Politie en justitie ontdekten het drugslab nadat het gemeentelijk riool in het buitengebied van Baarle-Nassau een aantal keren zwaar verontreinigd was geraakt. Dat bleek later terug te voeren op enkele lozingen van drugsafval vanuit het lab. Zelfs de rioolzuiveringsinstallatie bij Baarle-Nassau moest korte tijd buiten werking worden gesteld als gevolg van het geloosde drugsafval.

Tijdens de zitting stelde De F. dat hij zijn schuur te goeder trouw had verhuurd aan een Tilburgse man. Pas later ontdekte hij dat er drugs werden gemaakt in de schuur. Nadat hij bedreigd was met een pistool zag hij bewust af van een gang naar de politie. De politie heeft nooit kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor de amfetamine. Met de hoeveelheid chemicaliën die in de schuur werd gevonden, zou volgens justitie zeker vierduizend kilo speed zijn gemaakt. 

 1. ‘Degradatie NAC zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen’
  PREMIUM
  Hup NAC

  ‘Degradatie NAC zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen’

  BREDA - De degradatie van NAC is natuurlijk een sportieve neergang. Maar die kan zomaar voor nieuw elan zorgen, denkt Iwan Maters van de Breda Loco’s. ,,Degradatie zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen.’’ NAC lanceerde maandag de seizoenkaartencampagne ‘De wereld zal nog niet vergaan, zolang de liefde blijft bestaan’. Een ode aan NAC, aan de iconen van de club. Na 24 uur stond de teller al op zo’n 1800 seizoenkaarten.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

 • Eens (80%)
 • Oneens (20%)
7451 stemmen