Volledig scherm
PREMIUM
Voor eind 2024 moet nog 260.000 m2 asbest van daken in de gemeente Etten-Leur. Per gewoon huishouden mag je 36 m2 voor niks - maar wel goed ingepakt - inleveren bij de milieustraat. Opzichter van de milieustraat is William Segeren, en die laat het gratis pakket zien dat mensen er kunnen ophalen om asbest veilig af te kunnen voeren. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Boer haalt asbest nu in eigen tempo van dak

Boeren en burgers zijn boos en blij dat het asbestverbod van de baan is. Voorlopig kunnen ze zelf bepalen wanneer ze die kosten voor verwijdering maken. Maar het moet en zal er een keer van komen, vanwege de gezondheid én de verzekering.

Verwarrend is dat asbestbeleid wel, vinden alle betrokkenen. Eerst was asbest levensgevaarlijk en moesten we er zo snel mogelijk onder dwang van af. Nu betwisten wetenschappers en gezondheidsdeskundigen elkaar als het gaat om het tempo en de manier waarom dat zou moeten gebeuren. 

En waar de Tweede Kamer akkoord ging met een absoluut asbestverbod per eind 2024, beslist de Eerste Kamer recent dat zo'n strikte maatregel niet te handhaven is en dat er ook het geld niet voor is om ons land op die termijn asbestvrij te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Breda