Volledig scherm

Boek vol herinneringen aan seminarie Ypelaar in Breda

BREDA - Ze zaten nooit bij elkaar in de klas. Maar toen Ad Oomen (Heusdenhout, 1938) en Régis de la Haye (Kerkrade, 1945) elkaar een aantal jaren geleden bij toeval troffen in hun woonplaats Maastricht, bleek dat beiden Ypelariaan zijn, oud-leerlingen van het voormalig kleinseminarie Ypelaar in Breda.

Ze besloten te gaan werken aan een historisch verantwoorde publicatie over het internaat van hun jeugd, waar leerlingen uit heel West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen opgroeiden.

„Voormalig regent (rector) De Lepper heeft eerder al geschreven over de periode vóór 1950, wij concentreren ons op de laatste fase, 1950-1969”, aldus De la Haye. „Over twintig jaar is die generatie er niet meer, wij zijn de laatste der Mohikanen. Ik ben bang dat als straks iemand louter op basis van archiefmateriaal een proefschrift over Ypelaar maakt, het een zielig verhaal wordt over arme jongens, die op hun twaalfde hun thuis moesten verlaten en vol heimwee gevangen zaten in het seminarie. Terwijl wij juist met veel erkentelijkheid terugblikken op onze vormingsjaren. Heimwee? Ik vond het er heerlijk!”

Herinneringen
De heren gingen op zoek naar persoonlijke herinneringen van oud-leerlingen en hebben inmiddels al veel reacties ontvangen. Op een enkeling na louter positieve geluiden. Over de specifieke sfeer, over de intellectuele bagage die ze hebben meegekregen, over vriendschappen voor het leven en over de (priester)leraren, stuk voor stuk ‘typische karakters met veel liefde voor het vak’.

Een strakke deadline voor de afronding hebben ze niet, ze wachten nieuwe reacties af. Wel is het boek in statu nascendi (in wording) al te lezen op de website, inclusief veel historisch fotomateriaal.

Voor meer informatie en/of reacties: www.seminarie-ypelaar.nl

Lees dinsdag veel meer in BN DeStem

Volledig scherm
Volledig scherm
Regis de la Haye (r) en Ad Oomen (l) in het atrium van kunstacademie Sint Joost, de voormalige binnenplaats van het seminarie Ypelaar. © Joyce van Belkom/het fotoburo
  1. Vrouw uit Breda overleden tijdens 112-storing, omstanders probeerden ambulance te bellen
    Update

    Vrouw uit Breda overleden tijdens 112-sto­ring, omstanders probeerden ambulance te bellen

    Een vrouw is afgelopen maandag thuis in Breda overleden tijdens de landelijke 112-storing. Dat bevestigt de Regionale Ambulance Voorziening Midden-West-Noord Brabant tegenover BN DeStem na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. De NAV wil echter geen direct verband koppelen tussen de dood van de vrouw en de 112-storing. ,,We leven mee met de nabestaanden. We betreuren dat de storing ervoor heeft gezorgd dat 112 een aantal uren niet bereikbaar was.‘’

In samenwerking met indebuurt Breda