Volledig scherm
De Blind Wall-schildering in de Bredase wijk ‘De Gampel’ van bovenaf gezien. © Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery brengt kleurexplosie op Zwarte Plein in Breda

BREDA - Het Zwarte Plein in Breda heeft kleur gekregen. De Blind Walls Gallery heeft het speelpleintje in de ‘Gampel’ ingelijfd, waarmee het de grootste schildering uit de collectie is.

De schildering van ruim 600 vierkante meter is gebaseerd op de rivier De Gampel die vroeger door de wijk stroomde. et water hiervan was sterk vervuild, waardoor de leefomstandigheden rondom de Gampel erg slecht waren: veel ziektes, criminaliteit en andere ellende.

De rivier werd in 1897 gedempt, maar de negativiteit bleef. In de hoop om dit slechte imago kwijt te raken werd de buurt in 1980 vernieuwd en hernoemd tot de Gerardus Majella-buurt. Nog altijd een echte volksbuurt.

Voetbalkooi

Het plein midden in de buurt, tussen de Achterom en Odilia van Salmstraat, is recent vernieuwd met een voetbalkooi. Die is vernoemd naar voormalig NAC-speler Hein van Gasten, die opgroeide in de wijk. Het plein rondom de kooi wordt het Zwarte Plein genoemd, vanwege het asfalt.

In opdracht van Blind Walls Gallery zijn de Italiaanse broers Marco en Andrea Mangione, oftewel Gummy Gue, in december vorig jaar aan de slag gegaan met een kleurrijk kunstwerk op het plein. Afgelopen weken legden ze er de laatste hand aan. 

‘Misschien tijd voor een nieuwe naam voor het opvallende plein?’ suggereert de Blind Walls-organisatie.

Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery is ‘het museum op straat’, een collectie van ruim 75 muurschilderingen gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle muurschilderingen zijn geïnspireerd op verhalen uit de stad.

Volledig scherm
De Blind Wall-schildering in de Bredase wijk ‘De Gampel’ van bovenaf gezien. © Blind Walls Gallery

In samenwerking met indebuurt Breda