Volledig scherm
De Poolse generaal Stanislaw Maczek (deze foto dateert van 1981) , commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie die op 29 oktober 1944 Breda bevrijdde. Dit jaar wordt 75 jaar bevrijding van Breda op tal van manieren herdacht en gevierd. © Johan van Gurp

Blind Walls en Maczek-fietsroutes in Breda ter herinnering aan 75 jaar bevrijding

BREDA - Breda krijgt onder meer drie nieuwe Blind Walls en drie fietsroutes die herinneren aan de bevrijding van de stad door de Polen. Dat zijn twee van de vijftien initiatieven die de gemeente financieel ondersteunt rond het thema ‘Breda 75 jaar vrijheid’, dat dit najaar wordt gevierd.

De Blind Walls zijn geïnspireerd op de drie verhaallijnen die Breda dit jaar centraal stelt: bevrijding door de Polen, Indië en de Vlucht. Waar ze precies komen, kan Dennis Elbers van Blind Walls Gallery nog niet zeggen. De locaties worden op korte termijn onthuld. De drie fietsroutes, uitgezet door Gilde de Baronie, sluiten aan bij de verhaallijn van Generaal Maczek.

Vijftien ideeën

In totaal trekt Breda bijna 95.000 euro uit voor vijftien culturele en educatieve ideeën die Bredanaars zelf hebben aangedragen. De stichting Serce Polski krijgt bijvoorbeeld een bijdrage voor een defilé, concert en een dansmiddag op de Grote Markt. Het Mondiaal Centrum gaat tijdens de Vredesweek eind oktober aandacht schenken aan de problematiek van de hedendaagse vluchtelingen, die nu in Breda wonen.

Exposities en documentaire

Verder komen er exposities in onder meer Het Gele Huis in Princenhage, het Mobilisatiemuseum in Prinsenbeek, het Princenhaags Museum en het nieuwe Generaal Maczek Memorial aan de Ettensebaan die in het teken staan van de bevrijding van Breda. Concerten zijn er van onder meer Harmonie Musea in Prinsenbeek, in samenwerking met onder andere het Breda's Mannenkoor.
Bredanaar Koen van Groesen werkt aan de documentaire ‘In de huid van mijn Poolse opa’, die hij straks wil aanbieden aan scholen en het Maczek Memorial.

Quote

Ik vertrouw op een mooi vrijheids­feest dat ons inspireert en met elkaar in contact brengt

Marianne de Bie, Wethouder Cultuur

,,Breda staat een kleurig palet aan culturele, educatieve en maatschappelijke activiteiten te wachten”, zegt Marianne de Bie, wethouder Cultuur. ,,Ik vertrouw op een mooi vrijheidsfeest dat ons inspireert en met elkaar in contact brengt. Het biedt kansen om na te denken over een toekomst van vreedzaam samenleven in Breda.”

Een belangrijk onderdeel van het programma vindt plaats op dinsdag 29 oktober 2019. Op die dag is het precies 75 jaar geleden dat Breda is bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek. 

Initiatieven

Bredanaars konden de afgelopen maanden initiatieven aandragen om in de eigen omgeving of in de stad vrijheid te vieren of te herdenken. Daar gaven 33 organisatoren gehoor aan, met culturele en educatieve ideeën. De gemeente heeft gekeken of die plannen voldoen aan de voorwaarden die gelden om in aanmerking te komen voor subsidie. Zo is gekeken of de organisator samenwerkt met andere partners, of er aansluiting is bij de stadsslogan ‘Breda brengt het samen’ en of er voor het initiatief andere inkomstenbronnen zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda