Volledig scherm
PREMIUM
© Alfred de Bruin

Blauwalg nauwelijks te stuiten: ‘Er moet een nationaal expertisecentrum komen’

De wanhopige strijd tegen de giftige blauwalg vergt een nationaal expertisecentrum. Vele miljoenen worden nu vaak vergeefs besteed aan de bestrijding van deze gevaarlijke drab.

Volledig scherm
De Brabantse blauwalg-expert dr. ir. Miquel Lurling © privé

Het pleidooi voor zo’n kenniscentrum komt van de Brabantse blauwalg-expert dr. ir. Miquel Lurling. Volgens de ecoloog en docent aan de universiteit Wageningen worden miljoenen euro’s aan maatregelen letterlijk en figuurlijk in het water gegooid. Landelijk is er te weinig effectieve samenwerking. ,,Opportunisme regeert en iedereen hoopt op een wondermiddel dat niet bestaat. Geldverspilling.”

Met de entree van zomerse temperaturen worden overal in Nederland bordjes geplaatst bij zoet water, vaak stilstaand, waar de blauwalg gedijt. Ze verbieden te zwemmen, waarschuwen voor de gezondheid. Een kolonie  cyanobacteriën - vaak te zien als een drijvende groene soep - kan huidirritatie, hoofdpijn, koorts, maag- en darmklachten en longontsteking veroorzaken, voor honden zelfs dodelijk zijn.

  1. Laaggeletterden nemen BN DeStem onder de loep: ‘Best moeilijk’
    PREMIUM

    Laaggelet­ter­den nemen BN DeStem onder de loep: ‘Best moeilijk’

    BREDA - Voor de meeste mensen is lezen en schrijven net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Toch leven er in Nederland zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden. Voor deze mensen is het invullen van een simpel formulier soms extreem moeilijk. Om hier wat aan te doen is er nu het Taalpanel Breda. Deze groep ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen keuren teksten op leesbaarheid. Om te testen hoe ze dat precies doen nam het panel een tekst onder de loep van BN De Stem.

In samenwerking met indebuurt Breda