Volledig scherm
PREMIUM
© Alfred de Bruin

Blauwalg nauwelijks te stuiten: ‘Er moet een nationaal expertisecentrum komen’

De wanhopige strijd tegen de giftige blauwalg vergt een nationaal expertisecentrum. Vele miljoenen worden nu vaak vergeefs besteed aan de bestrijding van deze gevaarlijke drab.

Volledig scherm
De Brabantse blauwalg-expert dr. ir. Miquel Lurling © privé

Het pleidooi voor zo’n kenniscentrum komt van de Brabantse blauwalg-expert dr. ir. Miquel Lurling. Volgens de ecoloog en docent aan de universiteit Wageningen worden miljoenen euro’s aan maatregelen letterlijk en figuurlijk in het water gegooid. Landelijk is er te weinig effectieve samenwerking. ,,Opportunisme regeert en iedereen hoopt op een wondermiddel dat niet bestaat. Geldverspilling.”

Met de entree van zomerse temperaturen worden overal in Nederland bordjes geplaatst bij zoet water, vaak stilstaand, waar de blauwalg gedijt. Ze verbieden te zwemmen, waarschuwen voor de gezondheid. Een kolonie  cyanobacteriën - vaak te zien als een drijvende groene soep - kan huidirritatie, hoofdpijn, koorts, maag- en darmklachten en longontsteking veroorzaken, voor honden zelfs dodelijk zijn.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda