Beeld van de vergadering over de carnavalsoptocht in het Kielegat.
Volledig scherm
Beeld van de vergadering over de carnavalsoptocht in het Kielegat. © Martijn Schraven

Blaastesten voor begeleiders en bestuurders carnavalswagens optocht Breda

BREDA - Goede vergaderingen hoeven niet lang te duren. Ook niet wanneer er belangrijke zaken besproken worden.

Dit bewees de open optochtvergadering van stichting Kielegat gisteravond. Gestart om 20.11 stipt, en amper 18 minuten later bedankt voorzitter Rob Knobel de 25 aanwezigen voor hun aandacht.

De carnavalsoptocht zal volgend jaar niet meer de Haagdijk passeren.
Volledig scherm
De carnavalsoptocht zal volgend jaar niet meer de Haagdijk passeren. © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

De drie belangrijkste agendapunten op een rijtje. Allereerst de mededeling dat de Haagdijk voortaan geen onderdeel meer uitmaakt van de route. De grote optocht van het Kielegat blijft even groot, maar legt voor- taan een iets kleinere afstand af. Vorig jaar duurde het tot 18.30 uur voordat alle wagens binnen kwamen. Dat is te veel te laat, vindt de commissie. 

Niet alleen rijdt hierdoor een deel van de leutstoet in het donker, ook is er te weinig tijd voor de laatste wagens om zich naar de prijsuitreiking te spoeden. Door de start dit jaar bij de Hoge Brug te plaatsen hoopt de organisatie minstens een uur tijdswinst te boeken. ,,Helaas voor de Haagdijk”, zegt commissievoorzitter Rob Knobel. ,,Maar het kon niet anders. Half zes is de afspraak die we met de gemeente gemaakt hebben. Daar kan een kwartiertje van afgeweken worden, maar geen heel uur.”

Blaastest

Daarnaast kondigt de commissie aan dat de blaastesten voor bestuurders én begeleiders van de wagens terugkomen. Voor- én na de optocht. Als laatste is er een wijziging ten aanzien van de inschrijflocatie van de grote optocht, komend jaar op 6 januari. Na een traditie van vele jaren verplaatst de inschrijving zich van het vertrouwde café Parkzicht naar Poppodium Mezz waar op die dag tevens de nieuwjaarsreceptie van de vereniging plaatsvindt.

Quote

Anders hadden we vanavond mee moeten bouwen. Bovendien is zo'n vergade­ring toch leuk om even mee te pakken.

Dré Delhij

Er zijn al met al vergaderingen te bedenken die langer duren, waarover minder te vertellen valt. In de tussentijd is zelfs Prins Daan nog kort aan het woord geweest. In tegenstelling tot bij de feestelijke opening van het carnavalsseizoen een dag eerder, deze avond gewoon in zijn prinselijke werkkloffie. Zonder zijn kersverse page Marieke Vissers. 

Korte meeting

De prins gaat uit van een prachtige, zonovergoten optocht, zo vertelt hij zijn toehoorders. Voor de mannen van BC De Dijkrakkers uit Kleigat (Fijnaart) is het een eind rijden geweest voor een korte meeting. ,,Ach, anders hadden we vanavond mee moeten bouwen", zegt Dré Delhij terwijl hij een slokje van zijn pilsje neemt. ,,Bovendien is zo'n vergadering toch leuk om even mee te pakken."

In samenwerking met indebuurt Breda