Volledig scherm
Foto: Wim Hollemans/ANP

Bisschop Jan Liesen verbiedt lezing in Franciscuskerk Breda

BREDA - Bisschop Jan Liesen van Breda verbiedt een lezing van de Nederlandse pastor en auteur Hans Stolp in de Franciscuskerk in die stad.

Stolp zou hier komende donderdag als internationaal bekend deskundige spreken over de 'bijna- dood-ervaring', een bekende spirituele gewaarwording van patiënten die klinisch dood zijn geweest. Er waren al een kleine 300 aanmeldingen binnen.

De organiserende 'Rouwverwerkingsgroep' van de parochie Breda-Noord is - ondanks vijf maanden van voorbereiding en promotie - pas vrijdag officieel over het verbod ingelicht en kan op zo korte termijn geen alternatieve locatie vinden. De studiedag is afgelast.

De groep is verontwaardigd over de gang van zaken, maar ook onthust over de motivering van 't bisschopsbesluit. Blijkens een gisteren uitgegeven verklaring is mgr. Liesen van oordeel dat Stolps 'esoterische visie niet strookt met de rooms-katholieke geloofsleer'. Even bezwaarlijk vindt de prelaat dat Stolp ook persoonlijk het 'esotherisch christendom belijdt'. Zijn lezing zou de aanwezige gelovigen 'in verwarring' kunnen brengen.

Werkgroepvoorzitter Anna Koornneef: "Hiermee gaan we ééuwen terug in de tijd." Pastoor Wiel Wiertz staat als voorzitter van het parochiebestuur achter het verbod, al betreurt hij de 'ongelukkige' gang van zaken.

In samenwerking met indebuurt Breda