Volledig scherm
© Ramon Mangold/het fotoburo

Bisschop Ernst (98): 'In mijn tijd als bisschop was islam de afdeling buitenland'

BREDA - Bisschop Huub Ernst nadert de hoge leeftijd van 99 jaar. Lichamelijk gaan die jaren tellen, maar geestelijk lijkt de tijd geen vat op hem te hebben. Hij leest veel en ontvangt heel geregeld mensen.

Hij struint nog tamelijk intensief het internet af, vrijwel dagelijks. Maar dat hij zelf vanaf 28 oktober weer het nieuws is binnengeslopen is hem ontgaan. Op die dag, 28 oktober, publiceerde de Amerikaanse site catholic-hierarchy.org een verse hitlijst van jongste en oudste bisschoppen.

En wat blijkt? Monseigneur Huub Ernst, emeritus-bisschop van Breda, is in de top 10 beland van oudste bisschoppen. Met zijn 98 jaar en acht maanden is hij, ongemerkt uiteraard, naar de tiende plaats opgeklommen.

In BN DeStem van zaterdag een uitgebreid gesprek met bisschop Ernst met een paar interessante uitspraken. Zoals zijn opinie over de terreuraanslagen in Parijs. "Mijn eerste impuls is dat je er niets van snapt. Dat mensen tot dit geweld komen en nog wel met een beroep op een geloof. Voor mij is dit nieuw, in mijn tijd als bisschop was islam de afdeling buitenland."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Als er zo'n kwetsbaar kindje in je armen wordt geduwd, kun je niet weigeren’
    PREMIUM

    ‘Als er zo'n kwetsbaar kindje in je armen wordt geduwd, kun je niet weigeren’

    KLEIN-ZUNDERT/ MALAWI - Nicole van Elteren was 26 jaar, toen haar leven voorgoed kantelde. Daar stond ze. In Malawi. De kleine Maria, vier maanden oud, in haar armen. ,,De oma van Maria keek me aan, vroeg toen of ik het kindje wilde adopteren. Ik aarzelde. Had eigenlijk plannen terug te gaan naar Nederland. Maar ik was gehecht geraakt aan Maria. Wilde er voor haar zijn. Ik vond het eng, maar heb het toch gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Breda