Volledig scherm
© EPA

Bisdom Breda geteisterd door duivelse phishingmails

BREDA - Na de banken, Nigeriaanse prinsen en Alexander Klöpping vermommen phishing-mails zich ook steeds vaker als pastoraal werkers. Na bisdom Den Bosch waarschuwt nu ook het bisdom van Breda officieel voor deze digitale zondaars.

Hoe groot de omvang van het probleem precies is weet Marc de Koning niet. Wel ziet de woordvoerder van het bisdom van Breda dat de digitale overlast in het algemeen groeit. ,,We signaleren meer email-verkeer uit naam van bepaalde pastoors en die vragen om een bepaalde gunst.’’

Verontrustende telefoontjes

Quote

Iemand die is ingevoerd met kerkelijke taalge­bruik weet dat dit niet het het jargon is dat wij gebruiken

Marc de Koning

De mails van een om aalmoes vragende ‘geestelijke’ heeft volgens De Koning al tot enkele verontrustende telefoontjes geleid. Wel is de phisingmail volgens de woordvoerder redelijk makkelijk te herkennen aan het vertaalde Nederlands. 

Zo staat er in een van de schrijfsels te lezen: ,,Hallo Pim Goedemorgen en hoe ben je?” Ook de titel boven de mail: 'Vrede en zegeningen' verraadt volgens de Koning het digitale rapaille. ,,Iemand die is ingevoerd met kerkelijke taalgebruik weet dat dit niet het het jargon is dat wij gebruiken.’’

Waarom?

Naar de reden waarom criminelen zich richten op de bisdommen kan de Koning alleen maar gissen. Wel weet hij dat de persoonlijke informatie van kerkelijk werkers vaak makkelijk te vinden is. Bovendien bekleden zij vaak een functie die vertrouwen inboezemt. 

Of het Bisdom van Breda nog vervolgstappen gaat ondernemen weet De Koning niet. Wel adviseert hij parochianen om de site van veiliginternetten.nl te bezoeken.

In samenwerking met indebuurt Breda