klein zundert-foto : ron magielse
Het is middagpauze op basisschool Sint Antonius en een deel van de kinderen gaat naar huis voor de boterham.
Volledig scherm
klein zundert-foto : ron magielse Het is middagpauze op basisschool Sint Antonius en een deel van de kinderen gaat naar huis voor de boterham. © ron magielse / pix4profs

Binnenklimaat Zundertse basisscholen ver beneden peil

ZUNDERT - Het binnenklimaat van vier basisscholen in de gemeente Zundert is ver beneden peil. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Building Vision. De scholen scoren onvoldoende op het gebied van de luchtkwaliteit, de temperatuur en de verlichting. De ouders zijn inmiddels ingelicht.

Het gaat om vier van de vijf scholen die onder de SPOZ vallen, de Stichting Primair Onderwijs Zundert. Alleen op basisschool De Wegwijzer in Achtmaal is het binnenklimaat in orde. Maar dat gebouw is vrij nieuw.

Frisse Scholen 

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de SPOZ zelf. Interim-bestuurder Niek Flipse: ,,In het kader van het landelijke project Frisse Scholen, kon je gratis het binnenklimaat laten controleren. Van die mogelijkheid hebben wij gebruik gemaakt. De uitslag is verrassend. Wij vermoedden natuurlijk al dat het klimaat niet erg goed was, maar dat het zo slecht was, wisten wij niet."

Uit het onderzoek, dat in februari is gehouden, blijken alle vier de scholen op alle drie de punten onvoldoende of net voldoende te scoren. Dat geldt ook voor de Sint Antoniusschool die dit najaar, na klachten over het binnenklimaat, nog is opgelapt.

Temperatuur 

,,Klopt", herkent directeur Vera Martens van die school. ,,Het kan erg benauwd zijn binnen. Als we dan de ventilatie aanzetten, klagen kinderen over kou. Maar als dan de verwarming omhoog gaat, wordt het weer benauwd. Zo zijn we de hele dag bezig. De temperatuur is niet te regelen."

Ze hoort collega's klagen over hoofdpijn. ,,Maar het is natuurlijk niet te zeggen of dat aan het klimaat ligt." Maar het kan. In het rapport wordt immers gemeld dat een slechte lucht- en lichtkwaliteit kunnen leiden tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, keelpijn, geïrriteerde ogen en vermoeidheid.

Maatregelen

Flipse heeft inmiddels een vervolgonderzoek aangevraagd. ,,Bovendien heb ik gevraagd met welke maatregelen de binnenkwaliteit snel is te verbeteren." Want dat er snel iets moet gebeuren, staat voor hem als een paal boven water.

Daarmee vindt hij Marleen Bastiaansen, voorzitter van de GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad) achter zich. Zij wijst erop dat dit het zoveelste signaal is dat de schoolgebouwen in Zundert slecht zijn. ,,Dit kan toch niet langer?Hoe veel rapporten moeten er komen, voor er wat gebeurt? Doe wat!"

Spoedberaad

Onderwijswethouder Jan Aarts, die woensdag werd verrast met het onderzoek, meent dat het inderdaad tijd is dat er wat gebeurt en er knopen worden doorgehakt over de toekomst van de basisscholen. Politiek wordt er immers al lang gesproken over de vraag of de huidige oude panden worden opgeknapt of worden vervangen door één of twee nieuwe IKC's (Integrale Kindcentra). Aarts: ,,Dinsdag is er spoedoverleg met de SPOZ. Dan beoordelen we het rapport en bespreken vervolgstappen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda