Volledig scherm
De kermis in Prinsenbeek op archiefbeeld. © Edwin Wiekens

Biks Blaos Festijn Plus en kermis in Prinsenbeek

PRINSENBEEK - Prinsenbeek heeft twee vertrouwde dorpsactiviteiten dit jaar voor het eerst gecombineerd. De kermis is verschoven van eind september naar het Biks Blaos Festijn Plus komend weekend, en tevens omgedoopt tot een 'nostalgische kermis'.

Met onder meer zweefmolens, een draaimolen, cakewalk, eendjes vangen en grijpers, maar zonder botsauto's en Body Shake. 

De kermis begint zaterdag om 15.00 uur en is alweer de zoveelste toevoeging aan de oorspronkelijke kapellenmiddag in het dorpscentrum op zondag. Het evenement heet niet voor niets Biks Blaos Festijn Plus. 

Niet alleen de kermis begint op zaterdag, maar ook het Beeks Preuvenement. Dit is een foodtruckfestival met allerhande hapjes en muziek. Diverse artiesten betreden tussen 18.00 en 23.00 uur het podium op het marktplein, namelijk Eduard Sips, DJ Arjan Hermans en Mark Franken. Ook op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur staan de foodtrucks op de Markt. 

Origineel

Zondag is de dag van de kapellen, zo'n vijfentwintig, die óf voor het plezier óf voor de prijzen komen spelen op de verschillende podia op het marktplein. Ze doen in ieder geval allemaal mee om de prijs voor de kapel die op de meest originele wijze het thema 'Kermis' in de act weet op te nemen. 

Verder is er zondag weer een Bikse Brakkenmarkt, een rommelmarkt voor de kinderen, en een jaarmarkt met Prinsenbeekse ondernemers en verenigingen. Ook in de kramen is het thema 'Kermis' terug te zien. Verschillende winkels in het dorp zijn zondagmiddag geopend. De band Royal Apollo zorgt om 17.00 uur voor de feestelijke afsluiting van het muziekevenement. De kermis gaat is er ook nog op maandag en dinsdag.

De gemeente heeft vorig jaar aangegeven de kermis vanaf 2018 niet meer zelf te zullen organiseren. Het dorpsplatform wilde deze activiteit voor het dorp behouden en verwacht dat de kermis en het Blaos Festijn elkaar versterken. De kermisexploitanten hadden eerder al te kennen gegeven dat ze genoeg mogelijkheden zien in het dorp. 

Onvoldoende belangstelling

Tot 2010 had Prinsenbeek nog twee kermissen. De gemeente schafte de voorjaarskermis af omdat er al een groot evenementenaanbod in Breda en omstreken was in die periode van het jaar en er onvoldoende belangstelling voor zou zijn. In 2012 kwam Breda vervolgens met een eigen voorjaarskermis.

In samenwerking met indebuurt Breda