Volledig scherm
Met de komst van de Participatiewet mogen gemeenten bijstandsgerechtigden een tegenprestatie opleggen. Ze moeten iets terugdoen voor hun uitkering, zoals koffie schenken in een buurthuis. © NICO SCHOUTEN

Bijstand in Breda? Dan moet je nu aan de slag

BREDA - Zo’n 2250 Bredanaars die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten moeten dit jaar aan de slag. De gemeente verwacht een ‘tegenprestatie’ voor hun uitkering. Wie niet meewerkt wacht een harde sanctie: uitkering kwijt.

Volledig scherm
Wethouder Boaz Adank van Economie en Werk. © ron magielse / pix4profs

Al na de verkiezingen van vorig jaar heeft het nieuwe stadsbestuur werk gemaakt van de ‘tegenprestatie’. Nu is het zo ver, ook omdat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken heeft laten weten dat gemeenten strenger moeten optreden tegen uitkeringsgerechtigden die ‘niets terugdoen voor de samenleving’. Ze beroept zich daarbij op de Participatiewet van 2015.

In Breda komt nu de groep mensen in beeld die langer dan vijf jaar in de bijstand zit. Tot voor kort was de aandacht vooral gericht op mensen die vrij makkelijk aan een baan konden worden geholpen, zegt wethouder Boaz Adank.

Quote

Voetbal­clubs of buurthui­zen die nu bezigheden hebben die blijven liggen kunnen ons bellen.

Boaz Adank, Wethouder Breda

Elke ‘vijf jaar-plus-bijstandsgerechtigde’ moet er rekening mee houden dat er binnenkort een gemeenteambtenaar aanbelt. Die komt praten over welke ‘tegenprestatie’ het best kan worden geleverd. Van vrijblijvendheid is geen sprake. Wie niet zelf een bezigheid vindt, wordt daar door de gemeente aan geholpen. En vrijstellingen zijn er ook maar weinig. Mantelzorg, thuiskinderen of het doen van structureel vrijwilligerswerk zijn geen reden om geen ‘tegenprestatie’ te leveren.

De vraag is: waar moeten deze mensen aan de slag? Adank heeft zijn hoop gevestigd op verenigingen en instellingen. ,,Voetbalclubs of buurthuizen die nu bezigheden hebben die blijven liggen kunnen een beroep doen op mensen die een ‘tegenprestatie’ moeten leveren. Ze mogen ons bellen’’, zegt de wethouder.

Quote

Denk je dat de clubs hier op zitten te wachten?

Peter Bakker, Fractievoorzitter GroenLinks in raad Breda

Voor het project heeft het college 15.000 euro uitgetrokken. Dat is onder meer bedoeld voor de opleiding van ambtenaren en ‘inspiratie- en engagementsessies’. Voor het begeleiden van de uitkeringsgerechtigden is geen geld. Adank gaat organisaties vragen of zij die kosten voor hun rekening willen nemen.

Daar zit meteen een groot probleem, zegt Peter Bakker, fractievoorzitter van GroenLinks in de raad. ,,Denk je dat de clubs hier op zitten te wachten? Het kost voor hen veel te veel tijd en moeite om die mensen te begeleiden’’, verwacht het raadslid.

SP-fractiechef Bas Maes ergert zich vooral aan de sfeer rond de ‘tegenprestatie’: ,,Alsof mensen in de bijstand maar een beetje duimen zitten te draaien. Zorg eerst maar eens voor echte banen.’’

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda