Volledig scherm
© Thinkstock

'Bijna twee derde studenten Breda betaalt te veel huur, studeren dreigt onbetaalbaar te worden'

GrafiekBREDA - Driekwart van de uitwonende studenten betaalt meer aan huur dan volgens het puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. In Breda gaat het om 65 procent. Dat concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maandag op basis van eigen enquête-onderzoek.

De gemiddelde huurprijs ligt in Breda op 346,84 euro. Daarmee betalen zij volgens de LSVb gemiddeld 47,52 euro meer dan volgens het puntensysteem is toegestaan.

De Baroniestad stad hiermee op plek 8 van de 19 steden die in het onderzoek naar voren komen. In Amsterdam ligt deze prijs het hoogste: 448,58 euro. Tilburg (301,45 euro) staat op de een-na-laatste plaats, één plekje hoger dan Enschede. Daar is de gemiddelde prijs 290,17 euro.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

Volgens de LSVb is het percentage studenten dat te veel huur betaalt vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 2015. Echter steeg dit aandeel de afgelopen jaren sterk van 40 procent in 2007 tot 73 procent nu. 

Toegestaan

De gemiddelde (kale) huurprijs van een studentenwoning bedraagt volgens dit onderzoek 343 euro per maand. Dat is zo'n 55 euro meer dan volgens het puntensysteem - een maximaal huurbedrag dat wordt vastgesteld op basis van de grootte van de kamer en de voorzieningen - zou zijn toegestaan. 

De LSVb roept de politiek daarom op om op te treden tegen huisjesmelkers. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden. Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten.” 

In studentensteden als Leiden, Utrecht, Amsterdam en Wageningen is de groep die te veel betalen het grootst.

BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Breda