'Bij longziektes kom je er pas achter als het te laat is'

,,Ik was voor hoor”, zegt een oudere man, wanneer hij ziet dat iemand naar de inschrijftafel loopt. Als een medewerkster vraagt wie er aan de beurt is, geeft hij snel zijn formulier aan. De rij wordt steeds langer in de centrale hal van het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht in Breda. Veel mensen willen de health check ondergaan. Voor slechts vijf euro wordt je bloeddruk, cholesterol, hartslag, zuurstofopname, conditie, gewicht, BMI, conditie én longfunctie gemeten door vrijwilligers van het ziekenhuis. De opbrengst gaat naar het goede doel Serious Request van 3FM en het Rode Kruis.

,,Het controleren van de longkracht en longinhoud komen overeen met het thema van Serious Request. Zij vragen dit jaar aandacht voor de stille ramp, longontsteking bij kinderen. Wij hebben ervoor gekozen om iets meer testjes erbij te doen, want tussentijds je bloeddruk eens opmeten is altijd goed. Deze actie doen we in totaal vijf keer. De komende twee dinsdagen tussen 13.30 en 15.30 uur kunnen mensen nog langskomen voor een controle”, aldus woordvoerder Judith Jansen.

,,De eerste week kwamen er zo’n veertig mensen en de tweede dinsdag vijftig. Vandaag schatten we in dat er zestig langskomen. Het loopt dus nog iedere week op. We hebben al veel verschillende mensen gezien. Gezonde en zieke mensen, jongeren en oude. De oudste tot nu toe was 85 jaar. Hij deed alle tests. Zelfs de conditietest op de fiets. Super leuk om te zien”, vertelt Ilse van Ginneken.

Zij werkt als research coördinator van de longartsen. ,,Dat het thema dit jaar te maken heeft met longen spreekt ons dus erg aan. Het gevaar bij veel longaandoeningen is, dat je er pas achter komt als het al te laat is. Je merkt pas dat het fout zit als je al last hebt met ademhalen. Daarom is het behandelen van longziektes zo belangrijk.”

De Bredase Maartje Mertens heeft net de longtest gedaan. ,,De uitslag was niet zo goed. Ze raden me aan om langs de huisarts te gaan, want mijn longinhoud en kracht zijn beide niet goed. Ik schrik er niet van, want voelde al langer dat ik minder goed kon inademen. Toen ik zag dat ze deze actie hadden bij het Amphia, dacht ik gelijk van daar moet ik eens naartoe. Het doel Serious Request spreekt mij erg aan en wilde mijn longen laten testen.”

Jansen: ,,De afgelopen weken hebben we meerdere acties op touw gezet om geld in te zamelen. Zo hebben collega’s talenten aangeboden voor geld. Hierbij moet je denken aan het geven van een workshop fotografie. Ook verkopen de kinderen op onze kinderafdeling hun oude spelletjes. In de week dat het Glazen Huis op de Grote Markt staat, proberen we met een clubje de cheque in te leveren.” 

Foto: Ilse van Ginneken neemt de longtest af bij Maartje Martens. Ze moet diep inhaleren en met een harde stoot uitademen. 

In samenwerking met indebuurt Breda