Volledig scherm
Ludo de Kort toont een voorbeeld van een ‘mishandelde’ pagina in een bibliotheekboek. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Bibliotheekboeken vol mishandelde pagina's

BREDA - Het begon in 2017 met een paar ezelsoren in De Verwarde Cavia. Een gloednieuw boek van Paulien Cornelisse. Amper te krijgen in de bibliotheek, maar al meteen voorzien van kleine mishandelingen.

Volledig scherm
Soms ontbreken hele pagina's, waar weer een andere lezer met een geeltje op wijst © Ludo de Kort en Marianne de Zwarte

In Breda zette het Ludo de Kort aan tot diep gepeins. ,,Ik leen veel boeken van de bibliotheek. En vrijwel allemaal vertonen ze sporen van vorige gebruikers. Mensen gaan slordig om met biebboeken. Ik snap dat niet.”

Het had bij die constatering kunnen blijven. Maar De Kort was geïntrigeerd geraakt. Hij schreef bibliotheek de Nieuwe Veste aan in Breda, vroeg om afgekeurde boeken en begon een diepgravend onderzoek.

Duizenden boeken

Volledig scherm
Een platte duizendpoot in een biebboek © Ludo de Kort

Duizenden boeken bladerde hij door. Aanvankelijk uit Breda, later ook uit bibliotheken in Rijen, in Baarle. Zelfs op zijn rondtocht door Scandinavië en Duitsland kon hij het niet laten, stapte bibliotheken binnen en vroeg afgekeurde boeken.

Wat hij aantrof was niet misselijk. ,,Er is vrijwel geen boek zonder ezelsoor. Pagina’s die zijn omgevouwen. Linksom, rechtsom, in alle hoeken, soms een dubbele vouw, een scheur, een muizentrapje.”

Hij vond vlekken. In kleuren en maten, Koffie, bloedspatten, lichaamssappen, insecten, kruimels, vetvlekken. En snot. Veel snot. Kindertekeningen, afgescheurde of met plakband gerepareerde pagina’s. Het ging maar door.

Meest vies

Volledig scherm
aantekeningen in een biebboek © Ludo de Kort

Het viest? ,,Sportbiografieën”, lacht De Kort. ,,Die bevatten veel sporen van snacks.” En: ,,Kookboeken. Daar kon je, als je ze op de kop hield, de ingrediënten zo uitschudden.”

En dan heeft hij het nog niet eens over de onderstrepingen, de gele markeerstift, de aantekeningen en soms complete (politieke) commentaren die erbij zijn geklad. 

Expositie 

De Kort trof zoveel aan dat hij, samen met boekbinder Marianne de Zwarte uit Bavel, van 2400 mishandelde pagina’s, nieuwe boeken maakte. Keurig op volgorde van paginanummer. Die zijn, samen met aansprekende voorbeelden, vanaf zondag tot en met 27 januari te zien in de Bredase bieb.

En De Kort? Die is intussen geen steek wijzer geworden. ,,De mishandelingen zijn van alle jaren en komen in alle boeken voor. Dat hoorde ik ook van bibliotheekmedewerkers. Waarom mensen het doen? Geen flauw idee.” Hij leest er zelf in elk geval geen boek minder om.

www.ludodekort.nl/mishandelde-paginas

Volledig scherm
Bibliotheekboeken zijn vaak voorzien van vieze, niet te identificeren vlekken © Ludo de Kort
 1. Voorwaardelijke celstraf voor relschopper Willem II, taakstraffen voor vijf andere Tilburgse supporters: ‘Veel agressieve, verwarde personen bij het voetbal’
  PREMIUM
  Update

  Voorwaarde­lij­ke celstraf voor relschop­per Willem II, taakstraf­fen voor vijf andere Tilburgse supporters: ‘Veel agressieve, verwarde personen bij het voet­bal’

  BREDA/TILBURG - Een Willem II-supporter krijgt twee maanden voorwaardelijke celstraf voor de zware rellen vorig jaar bij de derby NAC-Willem II. De Tilburger stookte volgens de politierechter in Breda andere supporters op en beledigde een agent. Vijf andere Willem II’ers krijgen een werkstraf, variërend van 150 tot 200 uur.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

 • Eens (80%)
 • Oneens (20%)
7466 stemmen