Volledig scherm
© Thinkstock

Bezwaren tegen zendmast bij De Drie Linden in Prinsenbeek

PRINSENBEEK - Omwonenden gaan bezwaar maken tegen de vergunning voor een zendmast bij sport- en welzijnsaccommodatie De Drie Linden in Prinsenbeek. Ze maken zich zorgen om gezondheidsrisico's en waardedaling van hun huizen in de wijk De Neel. Deze omwonenden van de sporthal vinden een zendmast daar geen goed idee. Ze hebben het initiatief genomen om hiertegen gezamenlijk in bezwaar te gaan.

Prominent
Indien de gemeente en Vodafone hun zin krijgen zal de zendmast zeer prominent in de wijk aanwezig zijn, verwachten zij. 'Vrijwel de gehele wijk zal uitzicht hebben op de zendmast vanwege de aanzienlijke hoogte van 25 meter. Dat is ruim twee keer zo hoog als De Drie Linden zelf.'

De groep heeft een bezwaarschrift opgesteld en binnen de wijk verspreid. Buurtbewoners kunnen deelnemen door het bezwaar te ondertekenen. Om Prinsenbeek te voorzien van een netwerk met goede dekking en voldoende capaciteit zijn meerdere zendmasten noodzakelijk. Ook aan de westkant van het dorp moet er om die reden een komen. Een mast van 25 meter hoog zou voldoende moeten zijn.

Vergunning
In de zoektocht naar locaties heeft de Gemeente Breda een bestuurlijke afweging gemaakt. Onderdeel van deze afweging was de afstand tot naastgelegen bebouwing en inpassing in het gebied. Op 24 november heeft Vodafone Libertel BV een vergunning gekregen voor het plaatsen van een UMTS/GSM-zendmast bij de zuidgevel van De Drie Linden.

Eerdere plannen om een 40 meter hoge zendmast te plaatsen in het Moleneind gingen niet door nadat de bewoners hiertegen hadden geprotesteerd. Na vervolgonderzoek is toen uitgeweken naar De Neel. De mast kan hier aan een maatschappelijke voorziening worden gekoppeld en zou zo minder inbreuk maken op de omgeving dan in het Moleneind, volgens de gemeente.

Dekking
In september heeft Vodafone ook drie zendinstallaties aangebracht op de kerktoren in Prinsenbeek. Die moeten de mast van het te slopen gebouw van zorgcentrum Hagedonk aan de Middenweg vervangen. Voor een goede dekking moet er ook bij Westrik een zendinstallatie worden geplaatst voor het zuiden van het dorp.

In samenwerking met indebuurt Breda