Volledig scherm
Ravage bij de pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak. Vier verdachten zijn aangehouden na een wilde achtervolging, met meerdere politiewagens en helikopter. © ANP

Bewoners Wouwerdries in Chaam schrikken wakker door plofkraak, daders aangehouden in Meerkerk

CHAAM - Bewoners van Chaam werden in de nacht van donderdag op vrijdag plotseling opgeschrikt door een enorme knal. Op de kruising met de Baarleseweg was er een plofkraak van het vrijstaande Rabobankgebouwtje.

Het pleintje van het Rabobankgebouw is afgezet met rode linten. Binnen de zone zijn monteurs bezig met reparaties en in de straat voorzien politieagenten elk huis in de Wouwerdries van een informatiebrief. Ook een medewerkster van de Rabobank is aanwezig met een bloemetje voor de buurtbewoner die '112 belde. "Dit is het minste wat we kunnen doen", vertelt de dame.

Grijze Audi
Rond 02.46 uur vond de plofkraak plaats bij het Rabobankgebouwtje. Bij de explosie knalde een paneel van de voorkant en werd aan de achterkant een deel van het gebouwtje weggeblazen. Toen een buurtbewoner uit het raam keek, zag hij een grijze Audi wegrijden en belde 112. Na een lange achtervolging zijn vier daders diezelfde nacht aangehouden in Meerkerk. Volgens een woordvoerder van de politie is er niet bekend of er geld is meegenomen.

"Het ging heel hard. Eerst hoorde ik een knal en even later geschuif" vertelt mevrouw Verheijen, die op honderd meter van het gebouw woont. "Ik ben niet gaan kijken, was een beetje bang." Haar buurman Van De Broek bleef ook in bed. "Het was een enorme explosie. Nadat het voorbij was, werd het snel druk in de straat."

Nieuwe locatie
De pinautomaat van de Rabobank in Chaam verhuisde op 15 juli van de Dorpsstraat naar de Wouwerdries. De nieuwe locatie kwam volgens Rabobank De Zuidelijke Baronie als beste uit de bus na overleg met de gemeente, de Dorpsraad Chaam en de ledenraad van de bank. De nieuwe locatie is meer afgelegen.

De omwonenden zijn dan ook niet verbaasd over deze misdaad. "Toen ik wakker schrok, wist ik direct dat het om een ramkraak ging", aldus Van Den Broek. "Ik had al verwacht dat het eens zou gebeuren." Verheijen was sceptisch over de verhuizing. "Vanaf dag één was ik er tegen en nu is dit gebeurd", zegt ze.

Buiten gebruik
Voorlopig is de pinautomaat buiten gebruik. De Rabobank adviseert mensen om uit te wijken naar nabijgelegen locaties in Baarle-Nassau en Ulvenhout en hoopt dat mensen zo snel mogelijk weer kunnen pinnen bij het gebouw in Chaam.

Volledig scherm
Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak. © ANP

In samenwerking met indebuurt Breda