Volledig scherm
Het team handhaving bezoekt een bewoner van Patersven. Foto Riet Pijnappels

Bewoners Patersven Wernhout krijgen ‘vertrekbrief’

WERNHOUT - Het kwam niet uit de lucht vallen, maar dat de gevreesde brief zo snel zou komen, was voor veel bewoners van Parc Patersven toch een onaangename verrassing.

In totaal 275 huurders en eigenaren, die permanent op het park in Wernhout wonen, kregen gisteren een aangetekende brief van de gemeente Zundert. Met daarin de boodschap dat ze niet langer in hun huis mogen blijven wonen. Recreëren mag wel, wonen niet. De een krijgt zes weken de tijd om een andere woning te zoeken, de ander tien jaar, afhankelijk van de verblijfsduur op het park. Wie niet luistert, krijgt een boete van minstens 25.000 euro.

Koos van der Spek, projectleider handhaving van de gemeente Zundert, denkt dat de brief bij veel bewoners hard is aangekomen. „Ze worden nu met de neus op de feiten gedrukt.” De brieven, waarvoor de mensen voor ontvangst moest tekenen, werden ’s middags en ’s avonds rondgebracht door tien opsporingsambtenaren van de gemeenten Zundert en Breda. Ze werden daarbij begeleid door de politie en een beveiligingsdienst.
De officiële mededeling van de gemeente is een volgende stap in het handhavingstraject.

De gemeente Zundert is twee weken geleden - voor het eerst sinds jaren - begonnen met de controle op illegale bewoning. Tot nu toe zijn er 125 van de 450 woningen op het park gecontroleerd. Alleen de bewoners van de gecontroleerde woningen kregen gisteren de ‘vertrekbrief’. Een uitzondering wordt gemaakt voor de ‘zeer schrijnende gevallen’, aldus Van der Spek. Die worden voorlopig met rust gelaten. Als voorbeeld noemt hij een echtpaar met kanker en een alleenstaande, blinde man. Het is volgens hem aan het college van burgemeester en wethouders om een beslissing te nemen over het lot van deze mensen. Alle anderen krijgen twee weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing van de gemeente. Daarna wordt er een definitief besluit genomen. De moeilijke, juridische en technische formulering van de gemeentelijke brief veroorzaakte bij enkele parkbewoners verwarring en onrust.

Harry Damen, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VEP): „Er stond hier meteen een ouder echtpaar in grote paniek op de stoep. Die dachten dat ze een dwangsom van 50.000 euro moesten betalen. Ik heb ze moeten uitleggen dat dat pas is als ze weigeren te vertrekken.” De 62-jarige Maria de Zeeuw en haar man, die in 2005 hun huis op Patersven kochten, kregen gisteravond het bericht dat ze tien jaar de tijd hebben om hun koffers te pakken. „Wij blijven zo lang mogelijk zitten, hoor. Misschien zit er volgend jaar een ander bestuur in het gemeentehuis dat er weer anders over denkt. Ons geluk is dat we geen hypotheek meer op ons huisje hebben. Maar ik heb medelijden met al die gezinnen die met een hoge hypotheek zitten en hun huis niet kunnen verkopen. Wij zijn er nu rustig onder, maar we hebben wel gehuild, hoor. We hebben zoveel geld gestoken in de verbouwing en de aanleg van de tuin, maar het is nu allemaal geen donder meer waard.”

De 47-jarige Peter Wingerden, die pas een paar maanden op het park woont, profiteert van de waardedaling van de huizen. Ondanks de waarschuwing dat hij binnen zes weken van het park af moet, gaat hij vandaag toch naar de notaris om de chalet, die hij tot nu toe huurde, te kopen. „De prijs is zo laag, dat kan ik niet laten schieten. Als ik hier niet mag blijven wonen, ga ik er lekker zomers zitten.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7178 stemmen