Bewoners Breda, Bavel en Teteringen naar Raad van State om overlast containers
DEN HAAG/ BREDA - 'Wandelen ze soms in Breda niet graag? Dat ze allemaal hun vuilniszak met de auto naar de ORAC brengen', vroeg rechter en staatsraad Erik Minderhoud dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag over een ondergrondse afvalcontainer in Teteringen.
Jan van OmmenLaatste update:13-02-18, 20:07Bron:BN DeStem
Volgens een inwoner van Teteringen brengt 80 procent van de buurtbewoners hun huisafvalzak met de auto naar de tijdelijke afvalcontainer aan de Lange Akker. Die container staat op de locatie waar de gemeente Breda een de zogenoemde ORAC(Ondergrondse Rest Afval Container) wil plaatsen.
Maar niet als het aan de bewoner van de Lange Akker ligt. Hij vindt de door de gemeente gekozen locatie behoorlijk verkeersgevaarlijk omdat de vuilniswagen ingewikkeld moet manoeuvreren en achteruit rijden om de ORAC te kunnen legen. Hij vreest dat er ongelukken gaan gebeuren omdat het zicht voor wandelaars en fietsers beroerd is.
Volgens de gemeente Breda valt dat wel mee. 'De chauffeurs zijn speciaal opgeleid om in een stedelijk omgeving moeilijke manoeuvres te maken en achteruit te rijden,' aldus de raadsvrouw van Breda.
Eerste Keus
De Raad van State behandelde dinsdag vier rechtszaken over inwoners van Breda, Teteringen en Bavel die het niet eens zijn met de locatie van geplande ondergrondse afvalcontainers. De bezwaarmakers wonen allemaal vlak bij de plek waar de gemeente Breda een ORAC heeft gepland. In enkele gevallen gaat het om een alternatieve locatie nadat de eerste keus was afgevallen. Zo kan een familie in de Valkenierslaan er met de pet niet bij waarom de gemeente de aanvankelijke locatie op de hoek van de Valkenierslaan en de steeg naar VV Baronie heeft laten vallen. De ORAC komt nu halverwege de steeg op vijf meter van haar terras in de achtertuin. De familie heeft er nu al flink tabak van omdat er voortdurend buurtbewoner met de auto naar de tijdelijke proefcontainer rijden om daar de zak te deponeren.
Ze laten de motoren aan en wij zitten in de uitlaatgassen. Bovendien kijken ze zo in onze tuin. Weg privacy
'Ze laten de motoren aan en wij zitten in de uitlaatgassen. Bovendien kijken ze zo in onze tuin. Weg privacy', aldus de vrouw des huizes. Breda heeft op de omstreden locaties tijdelijk bovengrondse afvalcontainers gezet. Als de Raad van State die locaties goed keurt komen er ORAC's. Volgens een afvaldeskundige van de gemeente zal de overlast dan minder worden omdat je alleen met een pasje een zak in de ORAC kan deponeren. In de tijdelijke container kan iedereen afval dumpen. De familie aan de Valkenierslaan vertrouwt het niet,'als ze de zak niet in de container kunnen gooien zetten ze hem ernaast. Dan gaat het stinken en komt er ongedierte op af,' aldus de man des huizes, die er aan toevoegde de reden voor de verplaatsing niet te begrijpen, 'eerst kiezen ze de locatie op de stoep uit en na gesprekken met de buurt moet ie opeens achter in de steeg.
Leidingen
Volgens de gemeente omdat er aan de straatkant gas- en waterleidingen te dicht bij liggen. En dat hebben ze niet gezien toen ze die locatie aanwezen. Dat gaat er bij mij niet in.' De Teteringer wees de staatsraad tijdens de zitting op betere alternatieve locaties zoals op de hoek Laanzichtweg en Heiackerdreef. Maar de gemeente wees alle aangedragen alternatieven af als te duur, niet doelmatig en verkeersonveilig. Het alternatief aan de Laanzichtweg viel zelfs om archeologische redenen af. Daar ligt nog een stokoude verdedigingswal van voor Napoleon. 'Daar mogen we van de archeologische dienst niet in graven,' zei de Bredase afvaldeskundige. De Teteringse bezwaarmaker vond het allemaal gelegenheidsargumenten.
De Raad van State beslist binnen zes tot twaalf weken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer