Volledig scherm
Voor het project werkt Avans samen met het Bredase bedrijf Selfcare dat een platform/app heeft waar mensen hun eigen gezondheid kunnen monitoren. © Edwin Wiekens / Pix4Profs

Bewegingsproject Avans-Docenten: Armbandje moet motiveren om te bewegen

BREDA - Stephanie Monfils maakt dezer dagen 's avonds nog wel eens extra ommetje, om een brief te posten of boodschappen te doen. Als het maar extra stappen oplevert. Want de stappen van de Avans-docent worden sinds enkele weken bijgehouden door een armbandje dat ze draagt.

Norm
"De norm is 10.000 stappen per dag en als je daar overdag niet aan bent gekomen, ben je 's avonds wel gemotiveerd nog even wat extra's te doen," aldus Monfils. Zij is docent aan de opleiding Mens & Techniek en leider van een bewegingsproject waar zestig Avans-docenten in Breda vanaf januari aan mee gaan doen.

Afgelopen maand hebben ze om er aan te wennen al een armbandje gekregen dat hun stappen monitort. Na de kerstvakantie gaat het project echt van start. De groep gaat onderling de competitie aan om meer in beweging te krijgen. Via een smartphone-app die aan het armbandje gekoppeld is, kunnen deelnemers niet alleen hun eigen maar ook elkaars prestaties volgen.

Werking
Zeker zo belangrijk is dat er ook samen met het Avans-lectoraat 'Leven Lang in Beweging' onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke toepassingen en werking van de bandjes. De docenten die meedoen komen van de opleidingen Mens & Techniek, Fysiotherapie en Verpleegkunde. "We meten de effecten van het bandje en wat de motiverende werking is, ook op langere termijn. Daarom loopt het project ook een heel jaar," zegt Monfils.

Ook wordt gekeken naar techniek en hoe gebruiksvriendelijk die is. "We merken bijvoorbeeld dat sommige mensen moeite hebben bij het installeren. En we bekijken wat je aan de app zou kunnen toevoegen om het nog verleidelijker te maken meer stappen te zetten," aldus Monfils.

Praktijk
Verder willen docenten onderzoeken hoe de armbandjes in de praktijk bij patiënten kunnen worden gebruikt. "Voor de meeste mensen met rugpijn is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze regelmatig bewegen. Met zo’n bandje kunnen ze het zelfinzicht vergroten en bijvoorbeeld constateren dat ze meer klachten hebben als ze minder dan 6000 stappen op een dag doen", zegt Lieke van Oort, docent Fysiotherapie.

De norm van 10.000 stappen per dag staat gelijk aan een kleine acht kilometer. "Daar kom je niet zomaar aan," zegt Van Oort. "Maar als je sport of fietst, tellen die bewegingen ook mee. Ze worden dan aan de hand van een aantal logaritmes omgezet naar stappen."

App
Voor het project werkt Avans samen met het Bredase bedrijf Selfcare dat een platform/app heeft waar mensen hun eigen gezondheid kunnen monitoren. "Met de stappenteller en de app bied je een organisatie de mogelijkheid mensen meer te laten bewegen. Vervolgens kan het een opstapje zijn naar een uitgebreider programma, waarbij bijvoorbeeld ook bloeddruk, vetgehalte en slaapgedrag worden gemeten," zegt directeur Tom Segers van Selfcare.

In samenwerking met indebuurt Breda