Volledig scherm
Hazeldonk © Marcel Otterspeer

Bewaakte parking Hazeldonk nog lang niet klaar

HAZELDONK - Terwijl truckers steeds vaker het doelwit zijn van buitenlandse bendes, laat de bewaakte parking op Hazeldonk langer op zich wachten.

Eigenlijk zou de opening deze maand al zijn. Maar de bewaakte truckersparking op Hazeldonk, waar vorig jaar 226 keer aangifte werd gedaan van ladingdiefstal, is nog lang niet klaar. ,,Het wordt op zijn vroegst eind juli dat we open gaan'', zegt initiatiefnemer Ton Barten.

Reden zijn volgens de ondernemer de gerezen problemen bij de noodzakelijke aankoop van een gebouw op het terrein waar de controlekamer voor de parking zou worden ondergebracht. Dat is inmiddels opgelost, maar heeft er wel voor gezorgd dat de opening ten minste drie maanden is uitgesteld.

De bewaakte truckparking wordt ruim 5 hectare groot en biedt plaats aan 300 vrachtwagens. Om criminelen te weren wordt om het terrein een metershoog hekwerk geplaatst. Met bovenop een draad die onder stroom wordt gezet. Camera's houden het terrein 24 uur per dag, zeven dagen in de week, in de gaten.

Veiligheidsmaatregelen

De strenge veiligheidsmaatregelen zijn geen overbodige luxe. Hazeldonk staat al jarenlang in de top drie van Nederlandse bedrijfsterreinen als het gaat om ladingdiefstal.

En de criminaliteit neemt er toe. Werd er vorig jaar 226 keer aangifte gedaan, in 2015 was dat nog maar 177 keer het geval.

Overnachten op de bewaakte parking bij Hazeldonk gaat een trucker straks 20 euro kosten. Toen dat bedrag vorig jaar bekend werd, kwam daar veel kritiek op.

Karig

Het zou te duur zijn en vooral Oostblokchauffeurs met een karig loontje afschrikken. Maar daar zegt Barten, die veel ervaring heeft met bewaakte truckparkings, niet bang voor te zijn.

,,Die 20 euro is echt niet te veel. Daarmee zitten we zelfs nog onder het Europees gemiddelde'', aldus de ondernemer die mikt op een bezettingsgraad van 60 procent na drie jaar.

Overigens ligt het tarief op andere bewaakte truckparkings aanzienlijk lager dan straks op Hazeldonk.

Zo wordt voor de beveiligde parkeerplaats voor truckers in het Rotterdamse havengebied maar 11 euro per dag gerekend.

In samenwerking met indebuurt Breda