Volledig scherm
© Gemeente Breda

Bevrijdingsfeest leidt tot flink wat maatregelen in de Bredase binnenstad

Bevrijding 75 jaarBREDA - Het was 75 jaar geleden dat de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek Breda bevrijdde van de Duitse bezetter. Daarom zijn er dezer dagen tal van activiteiten in het kader van ‘Breda 75 jaar vrijheid’ . Met als apotheose de feestelijke finale op de Grote Markt aanstaande dinsdag in het bijzijn van koning Willem-Alexander en de Poolse president Duda.

Om de herdenkingsfestiviteiten dinsdag 29 oktober in goede banen te leiden neemt de gemeente flink wat maatregelen om de stad veilig en bereikbaar te houden. 

Het programma spitst zich die dag vooral toe op de Grote Markt. Het officiële programma, waarbij iedereen welkom is, duurt van 16.00 tot 18.00 uur en telt een keur aan muzikale, dans- en zangoptredens. Rond 16.30 uur arriveert een stoet van historische voertuigen, militairen, jeeps met veteranen en de Poolse Military Band Zagan op de Grote Markt. Zij vertrekken die middag in colonne vanuit Gilze en Rijen. Een deel van de colonne haakt aan in Breda en heeft een kortere route afgelegd vanaf de KMA via onder andere Markendaalseweg naar het centrum. 

Volledig scherm
Het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan, waar komende dinsdag het bezoek van koning Willem-Alexander en president Duda van Polen aan Breda van start gaat. © Gerlach Hochstenbach

Op de Grote Markt voegen koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrzej Duda zich om 17.00 uur in het feestgedruis. Beiden beginnen hun bezoek aan Breda eerder die middag bij het Maczek Memorial aan de Ettensebaan. Ook gaan ze in scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen.

Tekst gaat verder onder het kader.

Afgesloten

Het herdenkingsprogramma leidt ertoe dat de Grote Markt van maandag 7.00 uur tot dinsdag 19.00 uur voor auto’s is afgesloten. Op dinsdag tussen 16.00 en 16.45 uur zijn Prinsenkade en Markendaalseweg voor autoverkeer afgesloten vanuit de richting Adriaan van Bergenstraat.

Het Stadserf, achter het stadhuis, is dinsdag van 8.00 tot 18.00 uur ‘beveiligd gebied’. Er kunnen die dag geen fietsen en scooters op het Stadserf worden gestald. Verder wordt de weekmarkt verplaatst naar het Schoolakkerplein en komt de reguliere afvalinzameling bij bewoners van het stadshart te vervallen.

Bloemenhulde

Een paar dagen eerder, zaterdag 26 oktober, staat Breda ook al in het teken van 75 jaar bevrijding. Te beginnen met een bloemenhulde bij de gedenkplaquette voor Poolse Soldaten op de Parade 12-14. Even na 15.00 uur start een Poolse Parademars die eindigt op de Grote Markt, net als een stoet van Poolse veteranen die een stukje in oude militaire voertuigen rondrijden. Ze worden om 15.20 uur geëerd met een aubade van het Klokkenluidersgilde Breda waarna een optreden volgt van het Pools militair orkest. Verder zullen acteurs in de huid kruipen van toenmalig oorlogsburgemeester Van Slobbe en generaal Maczek; ze spreken de Poolse en Bredase veteranen en feestvierende mensen op de Grote Markt toe.  Er is muziek, dans en om 16.15 uur is de op Markt de première van de film In de huid van mijn Poolse opa. 's Avonds is in het Chassé Theater een optreden van het Representatieve Ensemble van het Poolse leger.

Kunstwerk

Verder zijn er zondag 27 oktober herdenkingsplechtigheden op de Poolse Militaire Erevelden aan de Ettensebaan en Vogelenzanglaan. En maandag wordt een kunstwerk van de Poolse kunstenaar Tomasz Tomaszewski onthuld. Dat gebeurt bij de Poolse kapel op de hoek van de Claudius Prinsenlaan en Wilhelminasingel. Het kunstwerk, gemaakt van stenen, verbeeldt het spoor van de Cromwelltank waarmee generaal Maczek 75 jaar geleden Breda binnenreed. 
Het volledige programma van Breda viert 75 jaar vrijheid is te vinden op vvvbreda.nl

In samenwerking met indebuurt Breda