Volledig scherm
Biersommelier Jet van de Griendt © Onbekend

Beter biertjes proeven? Biersommelier Jet geeft tips

Bierfestivals | Gezellig hoor, die bierfestivals, maar hoe hoor je een biertje eigenlijk te proeven? Biersommelier Jet van de Griendt geeft tips en de brouwers introduceren zichzelf, zodat je straks op Brewda en het Bergs Bierfestival niet voor gek staat.

'Bier spuug je zeker niet uit wanneer je gaat proeven", lacht Jet van de Griendt. ,,Alsjeblieft niet. Ga met bier ook niet spoelen zoals met wijn. Dan sta je vanwege het aanwezige koolzuur in no time met een bek vol schuim."

Als gecertificeerd Internationaal Biersommelier geeft De Griendt onder andere workshops bierproeven. Daarnaast is ze bierbrouwer bij Brouwerij St. Joris, gevestigd in de kelder van de Boterhal in Breda.

Als ze beginnend bierproevers één ding op het hart zou mogen drukken, dan is dat: ,,Wees open-minded. Neem om te beginnen een goede slok, ga niet nippen. Je mond moet even kunnen wennen aan de smaken. Neem daarom ook altijd minimaal drie goede slokken voor je een oordeel velt over het biertje."

Kwaliteit is lastig te bepalen voor de leek, zo weet Van de Griendt. ,,Zeker als je niet bekend bent met de verschillende bieren. Voor een beginner zijn witbier (Belgisch) en weissbier (Duits) moeilijk te onderscheiden. Het verschil dubbel en tripel is wel te maken. Tripel is altijd blond tot amber van kleur. Het heeft een droge afdronk en drinkt makkelijk weg."

Dubbel is altijd donker bier. Het wordt gemaakt met kandijsuiker of melasse, vaak met stroop als toevoeging. ,,Je herkent er vaak iets in wat doet denken aan Haagse Hopjes."

Mariakaakjes

Blond is daarentegen weer heel breed. Het is ooit ontstaan als tegendraadse reactie op het alom vertegenwoordigde pils. ,,In blond zit bijna altijd een zoetje en de smaak is vaak fruitig. De zoetigheid doet een beetje denken aan de zoetheid van mariakaakjes."

IPA (India Pale Ale) is al een paar jaar een trend onder veel kleine en grotere brouwrijen. Van origine zijn dit Britse bieren, ontstaan in de tijd van de koloniën. Bij gebrek aan koeling, werd er gezocht naar manieren om het bier goed te houden tijdens de lange overtocht over zee. Hop werkt antibacterieel, dus bier met veel hop is langer houdbaar.

Tegelijkertijd geeft hop veel bitterheid. Zeker vroeger waren deze bieren extreem bitter. Daaraan is dit type vaak herkenbaar. ,,IPA is bitter maar vooral ook sterk aromatisch. Wanneer je daaraan ruikt gebeurt er heel veel; tropisch fruit als mango of lychee, soms bloemig of juist een echte gras- en dennengeur."

Nederland telt momenteel meer dan 500 geregistreerde, commerciële lokale bierbrouwers. Op Brewda en het Bergs Bierfestival is volop gelegenheid om te proeven, te proosten en in gesprek te gaan met verschillende brouwers.

Volledig scherm
Roel Bukkens van Brouwerij Frontaal. Foto: Jeroen Jongeneelen © Jeroen Jongeneelen / het Fotobur

FRONTAAL | Populaire lefbiertjes uit Breda

,,Ik kan al het bier niet meer in mijn eigen brouwerij produceren", laat Roel Buckens van Brouwerij Frontaal in Breda (tevens organisator van Brewda) weten. ,,Inmiddels praten we dan over 16.000 liter per maand. Dat is nogal wat. Om die reden maak ik gebruik van de vaten bij een brouwerij elders, maar daar ben ik dan wel zelf 1 à 2 keer per week te vinden, dus ik brouw het wel zelf."

De kracht van Frontaal is volgens Buckens gelegen in lef en de wil tot experimenteren. Zure bieren, bieren op houten vaten, noem maar op. Ondanks het grote aanbod van lokale brouwers, is er volgens Buckens geen sprake van een concurrentiestrijd.

,,Integendeel. De meeste brouwers zijn erg geïnteresseerd in de processen van anderen. Tips en ervaringen worden graag uitgewisseld. Zelf experimenteer ik momenteel met een stout waar stroopwafel aan toegevoegd is. Daarbij had ik wat problemen met het vinden van de juiste balans in specerijen. Dat soort vragen deel je gewoon, als bierbrouwers onder elkaar."

Volledig scherm
Kees-Jan Kooijmans wil zijn bier introduceren als Brabantse Wal bier. Foto: Chris van Klinken / Pix4Profs

HEER VAN ORANJE | Nostalgische biertjes uit Steenbergen

Kees-Jan Kooijmans heeft al 25 jaar ervaring als bierbrouwer. ,,Een overblijfsel uit mijn studententijd", zo vertelt hij. Zijn bieren onder de naam Heer van Oranje zijn in horecazaken door heel Nederland verkrijgbaar. Daarnaast blijkt zijn bier bijzonder geliefd bij expats ,,Voor hen klinkt de naam natuurlijk lekker vertrouwd en Nederlands."

Kooijmans heeft tevens nieuw leven geblazen in de historische brouwerij van Steenbergen, Het Wit Kruis. Onder die naam brengt hij ook een biertje op de markt. Op zijn etiketten hanteert Kooijmans de schrijfwijze van zijn achternaam zoals deze gehanteerd werd in de 17e eeuw, de tijd waarin 'zijn' brouwerij is opgericht: Coymans.

Volledig scherm
Gebroeders Roodbaard No.7 © Onbekend

GEBROEDERS ROODBAARD | Klundertse zwagers aan het bier

Op het Bergs Festival presenteren zij hun dubbel, twee tripels en een barley wine (in het Nederlands gerstewijn genoemd). ,,Wij komen als brouwerij net kijken", zegt Van der Weegen. ,,We zijn begonnen bij onze meesterbrouwer Michiel in de keuken. Sinds 2016 zijn we semiprofessioneel bezig met brouwen. Onze bieren krijgen geen naam. In plaats daarvan geven we elke receptuur een nummer. Roodbaard No.1, Roodbaard No.2 en zo verder." Vaste gimmick van de Klundertse brouwerij is dat op elk van de flesjes het gestileerde gezicht van een van de drie brouwers is weergegeven. Zo siert het gelaat van Michiel Roodbaard No.7.

Brewda. Zaterdag 2 september (13.00 tot 22.00 uur) op STEK, Veilingkade 9A, Breda. Tickets in de voorverkoop: 15 euro.

Het Bergs Bierfestival. Zaterdag 16 september (14.00 tot 22.00 uur) in het Provoosthuis, Bergen op Zoom. Toegang gratis.

In samenwerking met indebuurt Breda