Volledig scherm
© Thinkstock

Bestuursvoorzitter INOS vertrekt na crisis bij scholenstichting

BREDA - Bestuursvoorzitter Frank van Esch vertrekt bij de Bredase scholenstichting INOS. Zijn vertrek is een direct gevolg van de crisis waarin INOS terecht is gekomen. De stichting, waar 28 (katholieke) scholen bij zijn aangesloten, kampt met financiële problemen waardoor zestig full-time banen verdwijnen.

Het vertrek Van Esch (per 1 januari) is bekendgemaakt door de Raad van Toezicht (RvT) van INOS.

Van Esch was al een tijdje niet meer aan het werk. 'Als gevolg van de ontstane financiële problemen en de oorzaken hiervan heeft hij zich - gedurende een time out - in de afgelopen periode bezonnen op zijn positie en rol hierin. We zijn het eens geworden dat de heer van Esch op dit moment niet de juiste persoon is om van INOS weer een (financieel) gezonde organisatie te maken,' schrijft RVT-voorzitter Gerrit van der Burg in een verklaring. De RvT doet verder geen mededelingen over de kwestie.

Bij de verklaring is een persoonlijk bericht van Frank van Esch gevoegd gericht aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van aangesloten scholen. 'Op dit moment is de eerste prioriteit om INOS weer (financieel) gezond te maken. Ik vind mij daar op dit moment niet de juiste persoon voor,' aldus Van Esch.

Een van de redenen voor de problemen bij INOS is dat zich 170 minder leerlingen hebben aangemeld bij de 28 scholen dan verwacht. De impact is groot omdat de geldstroom die van het Rijk komt, gebaseerd is op het aantal leerlingen. INOS loopt vanaf 2017 ruim 1,5 miljoen euro mis. Maar los daarvan moest de stichting ook al bezuinigen.

De zestig full-time banen die geschrapt worden, treffen tachtig tot honderd medewerkers omdat veel mensen part-time werken. De banen verdwijnen door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Inos vangt het vertrek onder meer op door klassen groter te maken en door onderwijsprojecten te schrappen. In totaal telde de stichting vorig jaar 10.140 leerlingen.

In samenwerking met indebuurt Breda