Volledig scherm
© Ron Magielse/Pix4Profs

Beschuit met muisjes op de Grote Markt in Breda. Maar van wie?

BREDA - Bezoekers van de Grote Markt in Breda werden woensdagmiddag getrakteerd op beschuit met muisjes.

Niet dat een van de omwonenden net bevallen was. Nee, het presentje kwam van de pas opgerichte instelling Annature die de geboortezorg in Breda en de omliggende regio voor zijn rekening gaat nemen.

In Annature werken verloskundigen, kraamzorg en gynaecologen en kinderartsen van het Amphia van het Amphia Ziekenhuis voortaan samen. Dat betekent dat iedere zwangere vrouw in de regio voor alle zorg tijdens en direct na de zwangerschap en bevalling in de toekomst automatisch bij deze instelling terechtkomt.

Bij de ‘geboorte’ van Annature werd woensdagmiddag uitgebreid stilgestaan in hotel Nassau in het Bredase centrum. In een videoboodschap feliciteerde ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de boreling met de samenwerking in de geboortezorg. Volgens de initiatiefnemers is de regio Breda de eerste in Nederland waar geboortezorg voortaan in een hand ligt.

Als het aan Schippers ligt, volgen andere regio’s in Nederland snel. De minister is voorstander van samenwerking omdat dat de bekostiging vergemakkelijkt. Bovendien zou het voordelig uitpakken voor de zwangere vrouw. Die mag in de nieuwe situatie zelf blijven bepalen welke verloskundige en kraamzorg ze wil.

Maar de zwangere krijgt wel iemand toegewezen die tijdens de negen maanden als aanspreekpunt fungeert, een zogeheten ‘casemanager’. ,,Zo iemand heb ik weleens gemist tijdens mijn zwangerschap’’, vertelde Harriet van der Aa uit Princenhage die acht maanden geleden van zoontje Mats beviel, woensdagmiddag.

De 30-jarige moeder kreeg tijdens haar zwangerschap met tal van instanties te maken. ,,En telkens weer moest ik mijn verhaal opnieuw vertellen. Goed dat dat straks niet meer hoeft.’’

In samenwerking met indebuurt Breda