Volledig scherm
© Securcash

Beroving waardetransport in Rijsbergen: geldchauffeur zwicht voor ‘lekkers’

RIJSBERGEN - Langzaam voerden zijn ‘vrienden’ Bobby en B2 (straatnaam) de druk op. De chauffeur van geldtransporten kreeg steeds vaker ‘lekkers’. Gratis cocaïne. Uiteindelijk moest daar wel wat tegenover staan. Ze haalden de 43-jarige Vlaardinger over om hen te helpen bij het beroven van een geldwagen in Rijsbergen. Buit: 90 mille cash.

De geldloper van Secure Cash is nu opruimer in een bouwploeg en woont in een kamertje van twee bij twee meter. En er hangt hem een straf boven het hoofd van de rechtbank in Breda. Verdachte H.O. werkte nog maar net bij zijn nieuwe baas Secure Cash in Rotterdam. Dealer Bobby ruikt kansen als hij O. in zijn uniform ziet. De man is gescheiden, heeft weinig contact met zijn zoon en z’n vader is ziek. Dat helpt allemaal niet bij z’n coke-verslaving. 

‘Lekkers’

Bobby en zijn vriend bezorgen hem steeds vaker ‘lekkers’. Bobby stelt voor ‘iets te gaan doen’. O. voelt nattigheid. ,,Om ze zoet te houden en toch iedere avond high te kunnen zijn, gaf ik ze af en toe wat onschuldige informatie.” Maar op die 27e oktober 2017 gaat hij voor de bijl. Hij rijdt met zijn geldwagen naar de Rabobank in Rijsbergen. Bobby en zijn maat zijn er ook in een Opel Combo. Als de bijrijder van de geldwagen naar de bank loopt, zet O. razendsnel een zak met 90 mille klaar in de geldruimte en laat de deur open. 

De gemaskerde Bobby grijpt zijn kans. O. zegt tegen de rechtbank dat hij werd gemanipuleerd en dat hij alleen handelde uit de zucht naar coke. ,,Anders had ik wel een miljoen klaargezet. Dan had ik na twee jaar zitten als een koning kunnen leven.” Zijn advocaat Haroon Raza doet een beroep op psychische overmacht en vraagt ontslag van rechtsvervolging.

Code-berichten

Volgens officier van justitie Eva van Aalst stuurde O. echter vanuit de gevangenis code-berichten over ‘pizza’s’ met het getal 35, bedoeld om zijn aandeel te claimen. Ze eist 180 dagen cel, waarvan 139 voorwaardelijk (het voorarrest) en een werkstraf van 240 uur.

De 24-jarige Bobby (Serdar I.) uit Schiedam en de 25-jarige B2 (Batanay C.) uit Vlaardingen werden al veroordeeld voor de beroving in Rijsbergen en ook voor een overval op een geldtransport in Naaldwijk. De uitspraak tegen O. is op 6 september.

In samenwerking met indebuurt Breda