Beregenen met grondwater.
Volledig scherm
Beregenen met grondwater. © ANP/Anjo de Haan

Beregenen gras West-Brabant mag, maar droogte ligt al weer op de loer

BREDA - Boeren en andere grondeigenaren in West-Brabant mogen hun grasland weer beregenen met grondwater. Maar droogte ligt weer op de loer, waarschuwt waterschap Brabantse Delta.

Maar dat geldt alleen voor ondernemers met een bedrijfswaterplan. Wie in het verlengde van zo’n plan geen waterbesparende maatregelen heeft genomen mag tot 1 juni niet sproeien. Dit geldt dat weer niet voor akkerbouwers. Die mogen hun land sowieso beregenen met grondwater. Het gebruik van oppervlaktewater uit sloten en beken is toegestaan zolang er daarvoor geen onttrekkingsverbod is afgegeven.

Redelijk op peil

Dat heeft Brabantse Delta bekend gemaakt. Op dit moment is de grondwaterstand weer redelijk op peil, met dank aan de overvloedige regenval van de afgelopen maanden. Maar intussen is het alweer een paar weken droog en ligt droogte alweer op de loer, aldus het waterschap. 

Normaal wordt de natuurlijke voorraad grondwater in de wintermaanden weer aangevuld. Maar dat is de afgelopen twee jaar niet voldoende gebeurd. Een droog en warm voorjaar of zomer kunnen ook in 2020 weer tot droogte leiden. Daarom is het waterschap actief bezig met maatregelen om water vast te houden. De stuwen staan zoveel mogelijk in de hoge stand en gaan alleen even omlaag als dat nodig is. Dat was in februari het geval, toen beken en sloten vol stonden en de bovengrond was verzadigd.

Te laag

Maar nu het al weer zo’n week of drie droog is, roept Brabantse Delta op om zuinig om te gaan met zowel grond- als oppervlaktewater. Want van de 23 meetpunten in het gebied van het waterschap, gaven er op 1 april al weer vijf aan dat het grondwaterpeil eigenlijk te laag stond.

In samenwerking met indebuurt Breda