Volledig scherm
Een schaalmodel op de plek waar de eerste windmolen op Hazeldonk moet komen. © Johan Wouters

Belofte provincie: Windmolens langs A16 over 25 jaar weer weg

DEN BOSCH - De 28 windmolens die langs de A16 verrijzen, zijn daar over 25 jaar weer verdwenen. Gedurende die periode heeft elke turbine ongeveer een ton per jaar aan ‘rendement’ opgeleverd voor de gemeente waarin hij staat.

Dat zegt provinciebestuurder Erik van Merrienboer, nadat hij heeft besloten dat de Brabantse windplannen vanaf 19 juni de inspraak in kunnen.

Volledig scherm
Erik van Merrienboer | foto: Wim Roefs © Wim Roefs

Nu Gedeputeerde Staten het licht op groen hebben gezet, is de komst van het A16-windmolenpark tussen Moerdijk en Hazeldonk weer een stap dichterbij gekomen. De laatste horde wordt genomen in het najaar, wanneer Provinciale Staten hun definitieve goedkeuring moeten geven.

In het plangebied, een kilometer links én rechts van de A16, staan ongeveer tienduizend woningen. Daarvan krijgen er achttien te maken met geluidsoverlast die wettelijk moet worden gecompenseerd. Er zijn ook 78 huishoudens die iets minder zwaar getroffen worden door geluidsoverlast en die wettelijk niet hoeven te worden gecompenseerd. Toch worden de bewoners van deze woningen geholpen met een korting op de energierekening.

'Winst

Verder zijn er in de vier gemeenten die grenzen aan de A16 stichtingen opgericht die de ‘winst’ uit de turbines gaat verdelen. Volgens een ruwe schatting van Van Merrienboer levert elke molen ongeveer een ton per jaar op aan rendement. De ‘winst’ wordt beheerd en uitgegeven door vier stichtingen, een per A16-gemeente.

Belangrijk voor het draagvlak is dat de windmolens niet het eeuwige leven hebben en dat er ook geen nieuwe bij worden gebouwd, buiten de 28 die nu op de agenda staan. Wél is de strook langs de snelweg bij Van Merrienboer in beeld voor de aanleg van zonneparken. Energieleveranciers hebben daar volgens hem nu al veel belangstelling voor.

Volledig scherm
Hier komen de windmolens langs de A16 te staan. © Henk Den Ridder

In samenwerking met indebuurt Breda