Volledig scherm
2018-11-19 12:49:00 DEN HAAG - Tweede Kamerlid Thierry Aartsen, cultuurwoordvoerder voor de VVD, tijdens de behandeling van de cultuurbegroting. ANP BAS CZERWINSKI © ANP

Bekritiseerd cultuurplan Bredanaar Thierry Aartsen (VVD) krijgt alsnog groen licht: 1 miljoen voor volkscultuur

DEN HAAG - Een eerste succesje voor Bredanaar Thierry Aartsen (VVD) in Den Haag. Carnavalsverenigingen, schutterijen en bloemencorso's kunnen bij het Rijk aankloppen voor meer geld. Een potje van 1 miljoen euro is vrijgemaakt om volkscultuur en immaterieel erfgoed een impuls te geven. ,,Een kleine overwinning.”

Toen de voormalig leider van de Bredase VVD-fractie eerder deze maand het plan opperde om meer geld te sluizen naar de ‘lage cultuur’, stuitte dat op veel weerstand. Geld van het Concertgebouworkest naar de plaatselijke carnavalsvereniging, hoe haalt het nieuwbakken Kamerlid het in z'n hoofd?

,,Het ging mij niet om geld af te pakken van grote culturele instellingen", reageert Aartsen. ,,Het gaat mij erom om de balans beter te maken. Gelukkig heb ik tijdens een debat anderen daarvan kunnen overtuigen.”

Toch aangenomen

Tijdens de bespreking van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer vorige week lieten het CDA, ChristenUnie en D66 weten niets te zien in het plan. Een week later blijkt de motie voor een aparte regeling voor volkscultuur en immaterieel erfgoed toch aangenomen. 

,,Een mooie stap. Met dat geld kunnen bijvoorbeeld problemen bij bouwloodsen worden opgelost. De komende tijd ga ik het land in om met die clubs in gesprek te gaan. Om te kijken wat ze nog meer nodig hebben.” Is 1 miljoen euro afdoende? ,,We kijken even hoe deze regeling nu loopt. Als dit storm loopt, zien we wel verder.”

Aartsen heeft met de goedkeuring van de motie zijn eerste politieke succesje geboekt in Den Haag. ,,Of ik dat ga vieren? Ach, misschien wel.”

In samenwerking met indebuurt Breda