Volledig scherm
De oude kweekschool die omgevormd wordt tot Ingenhousz Breda © Ingenhousz Breda

Behalve wonen kan er in ‘Ingenhousz Breda’ ook gegeten, gefeest en gestudeerd worden

BREDA - De voormalige kweekschool aan het Dr. Jan Ingenhouszplein in Breda krijgt naast een grote horecagelegenheid ook een evenementenlocatie in de kapel van het gebouw. Beide ruimtes kunnen eventueel gecombineerd worden zodat er gezelschappen terecht kunnen van 750 personen.

“Een bruiloft, congres of houseparty. Alles is mogelijk”, aldus Gerwin Sleutjes namen Ingenhousz Breda, zoals het complex gaat heten.

Er komen verder honderd appartementen in het gebouw, drie leslokalen/vergaderruimtes, een auditorium en een ijssalon/chocolaterie. De opening van de horecazaak en de oplevering van (een deel van de appartementen) is voorzien op 1 december.

Terras

Het horecagedeelte bestaat uit een restaurant en een terras met elk ruim 150 stoelen. Verder zit er een wijn- en cocktailbar en een podium met dansvloer in. Er komt een Franse keuken in combinatie met wereldgerechten en deel van de menukaart is veganistisch.

De honderd appartementen in het Ingenhousz-complex worden allemaal short stay-voorzieningen die te huren zijn voor periodes van zes dagen tot zes maanden. “Daar kunnen internationale studenten terecht maar ook mensen die tijdelijk woonruimte zoeken”, aldus Gerwin Sleutjes.

Nieuwbouw

De appartementen zijn tussen 28 en 68 m2 en volledig ingericht. Zeventig woningen komen in de bestaande bouw. De andere dertig komen in een later stadium in een nieuwbouw achter het complex, waar nu nog een gymzaal staat.

Achter het gebouw komt een semi-openbare tuin met een kleine kinderboerderij, schommelbanken en zithoekjes. In het gebouw komen op de begane grond les- en vergaderruimtes voor 40 tot 50 personen die gehuurd kunnen worden door bedrijven en (onderwijs)instellingen. Dat geldt ook voor het auditorium dat daar gepland is.

Ingehousz

Het complex is vernoemd naar de Bredase wetenschapper Jan Ingenhousz (1730-1799), tevens de naamgever van het plein voor het gebouw. Internationaal genoot Ingenhousz veel aanzien door als eerste de werking van fotosynthese aan te tonen: het principe waarbij in de natuur licht wordt omgezet in leven. “Het gebouw krijgt nu ook weer nieuw leven, dat vonden we wel toepasselijk,” aldus Sleutjes. 

Volledig scherm
Artist impression van een van de appartementen © Ingenhousz Breda

In samenwerking met indebuurt Breda