Volledig scherm
Sporthal De Huif in Bavel. © Gerlach Hochstenbach

Bavel aast op nieuwe
multifunctionele
accommodatie

BAVEL - Er is in de toekomst dringend behoefte aan een nieuwe multifunctionele accommodatie in Bavel als café-zalencentrum de Tussenpauz zijn deuren sluit. Sporthal De Huif is geen alternatief omdat die niet geschikt is voor grote culturele evenementen.

Dat stelt de stichting Samen voor Bavel. Daarin zijn dorpsraad, Bavel Onderneemt 't, harmonie St. Cecilia, Bavel izz Music, de Baviaonen  en de badmintonclub vertegenwoordigd.

Haalbaarheid

De stichting wil dat de gemeente Breda onderzoek doet naar de haalbaarheid van een nieuwe multifunctionele accommodatie in het dorp. Bedoeld voor het beoefenen van binnensporten en het houden van sociale en culturele evenementen en ontmoetingen. Ook moet een nieuwe centrum voldoende ruimte bieden voor repetities van muziek-, zang- en dansverenigingen.

De Tussenpauz

De Tussenpauz aan de Kerkstraat is nu nog de plek waar veel evenementen plaatsvinden.  Zoals carnaval, de Avondvierdaagse, bonte avonden en Dorpsquiz. Ook scholen organiseren er activiteiten Daarnaast is de Tussenpauz thuisbasis van verenigingen als de harmonie.
De huidige eigenaar, Sjef Verhulst, heeft het café-zalencentrum in 2008 overgenomen met het oog op de potentiële herontwikkeling van (senioren)appartementen op die plek.  Volgens Samen voor Bavel is verkoop van de Tussenpauz door Verhulst 'binnen afzienbare tijd te verwachten'. Verhulst zelf wil daar desgevraagd nog geen uitspraken doen, al bevestigt hij de intentie tot verkoop.

Rapport

Sporthal De Huif is niet geschikt als alternatief, zegt Samen voor Bavel die er ook op wijst dat De Huif als sporthal niet meer toereikend is. Ze wijst op een rapport van Synarchis Adviesgroep dat De Huif vorig jaar als enige van de gemeentelijke binnensportaccommodaties als 'redelijk verouderd' betitelde. "En de sporthal voldoet volgens het rapport niet aan de eisen ten aanzien van zaalafmetingen." 

De Drie Linden

De stichting kijkt met een jaloerse blik naar De Drie Linden in Prinsenbeek.  "Dat mag zich met recht een sport- en welzijnsaccommodatie noemen. De voorzieningen daar beantwoorden aan de behoefte van onze verenigingen."
De stichting wil dat de gemeente Breda onderzoekt of een nieuwe accommodatie in Bavel haalbaar is. Ze bespreken dat verzoek in een zogeheten burgersessie met de raadsfracties op 25 oktober. 

In samenwerking met indebuurt Breda