Volledig scherm
Balkons krijgen een stalen frame. Hier zijn werknemers bezig in de Jadestraat. © Gerlach Hochstenbach

Balkonleed in Bredase wijk Brabantpark binnenkort voorbij

BREDA - Na ruim anderhalf jaar komt er einde aan het balkonleed voor flatbewoners in verschillende straten in de Bredase wijk Brabantpark. NVT Onderhoudsgroep uit Eindhoven is bezig met het het plaatsen van stalen frames en denkt nog tot begin november nodig te hebben om alles klaar te krijgen.

Volledig scherm
© Gerlach Hochstenbach

De hersteloperatie aan de balkons jaren was noodzakelijk omdat bij inspectie vorig jaar maart bleek dat ze niet stevig waren. De veiligheid van bewoners kon niet worden gegarandeerd, waarna WonenBreburg onmiddellijk stutpalen liet plaatsen. Het gaat om de jarenvijftigflats in de Agaatstraat, Jadestraat, Turkooishof, Smaragdstraat, Mgr. Leijtenstraat en Beverweg.

Het stutten van de balkons was een tijdelijke oplossing. Aanvankelijk zou in de zomer van 2017 al begonnen zijn met het definitieve herstel. Dat werd telkens uitgesteld. Eerder dit jaar ging de woningcorporatie ervanuit nog voor deze zomervakantie te kunnen starten. Maar ook dat werd niet gehaald. Woordvoerster Ingrid van Loon van WonenBreburg: "Iedere euro die we binnenkrijgen kunnen we maar één keer uitgeven. Het gaat om geld van onze huurders, dus we hebben dit zorgvuldig aangepakt. En dat kost tijd. Soms meer dan van te voren ingeschat."

Stalen frames

Een paar weken geleden zijn werknemers van NVT begonnen met het plaatsen van stalen frames die balkons weer genoeg draagkracht moeten geven. Inmiddels zijn van een aantal flats de balkons op die manier versterkt.

Quote

Het heeft allemaal wel
heel lang geduurd

Bewoonster Els van Genugten

De bewoners zijn blij dat het herstel nu eindelijk aan de gang is. “Maar het heeft allemaal wel heel lang geduurd”, vindt Els van Genugten uit de Agaatstraat. Haar balkon is een paar weken geleden aangepakt, net als die in de rest van het blok. “Maar ze moeten nog een coating aanbrengen op de vloer van het balkon, en schilderwerk uitvoeren. Dat is nog steeds niet gebeurd.”

Kosten

De hersteloperatie kost WonenBreburg 900.000 euro. Woordvoerster Van Loon benadrukt dat een en andere niet zal leiden tot een hogere huur voor bewoners. “Kosten van onderhoudswerkzaamheden zijn voor rekening van WonenBreburg.

In samenwerking met indebuurt Breda