Volledig scherm
Hal van de vroegere machinefabriek Backer & Rueb. © Else Loof

Backer & Rueb: ‘Verhaal van moed en doorzettingsvermogen’

BREDA - De stadssociëteit De Gouden Cirkel blikt terug op het roemruchte verleden van machinefabriek Backer & Rueb aan de Speelhuislaan in Breda. De sociëteit heeft op maandag 28 oktober oud-werknemer en vakbondskaderlid Frans van der Grinten uitgenodigd een lezing te geven, getiteld ‘Ontstaan, bloei een teloorgang van Backer & Rueb’. 

Machinefabriek Backer & Rueb (1860-1993) is één van de markantste en grootste industriële ondernemingen van Breda geweest. Gevestigd in de binnenstad en later in de Belcrumpolder, met in 1968 liefst 1800 medewerkers in dienst, was de fabriek eerst eigendom van de ondernemingen Electron en I.E.O in Breda. Sinds 1968 was Backer & Rueb onderdeel van de Rijn-Scheldegroep, in 1970 van Rijn-Schelde-Verolme.

Industriepolitiek

Frans van der Grinten geeft een inkijkje in de ontwikkeling van het bedrijf en de Nederlandse industriepolitiek in de jaren ’60 en ’70, die zou leiden tot de oprichting en ondergang van RSV en uiteindelijk ook van de machinefabriek. Van der Grinten was van 1979 tot 1987 werkzaam bij Backer & Rueb, OR- en vakbondskaderlid en mede-initiatiefnemer en organisator van de langste bedrijfsbezetting uit de Nederlandse geschiedenis, die van Backer & Rueb. 

Een verhaal over moed

Werknemers namen in 1983 de bedrijfsvoering over, terwijl de directie onder hoogspanning werkte aan het overlevingsplan van het bedrijf. ‘Een verhaal over moed en doorzettingsvermogen van gewone mensen, de betrokkenheid van de Bredase bevolking en politieke besluitvorming en intriges op nationaal en lokaal niveau’. 

Van de machinefabriek, gelegen in het Havenkwartier, zijn twee hallen behouden gebleven, die worden geïntegreerd in een nieuwbouwplan (350 tot 400 woningen) dat waarschijnlijk dit jaar nog door de gemeente en ontwikkelaar Amvest wordt gepresenteerd.

De lezing wordt gehouden in theaterdinersalon De Avenue in de Waterstraat en begint om 20.00 uur (inloop om 19.30 uur), na afloop is er gelegenheid vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over het industriële verleden van de stad.

Volledig scherm
Roerige tijden bij Backer & Rueb, spandoeken op de poort. © Archief Breda
Volledig scherm
Protest op de Grote Markt van personeel van Backer & Rueb. © Archief Breda

In samenwerking met indebuurt Breda