Volledig scherm
Eerste Wereldoorlog. Slag om Gallipoli. Britse soldaten van de 29e divisie lopen over een pontonbrug. © ANP

Baarle heeft herdenking van 'Grote Oorlog' rond

BAARLE-HERTOG/-NASSAU - Het programma om in 2014 het begin van de Eerste Wereldoorlog in Baarle-Hertog (B) en -Nassau (NL) te herdenken, is rond.

Een fietsroute, twee wandelroutes, een cursus en een boek moeten de herinnering aan de 'Grote Oorlog' levend houden.

Dat heeft Frans Van Gils van de projectgroep 'WO-I in onze grensregio' vrijdagmorgen bekendgemaakt in het gemeentehuis van Baarle-Hertog. Over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) voor de twee enclavegemeenten en omgeving zijn juist de laatste jaren meer gegevens aan het licht gekomen, aldus werkgroeplid Herman Janssen.

"In België concentreert zich de herinnering op de loopgravenoorlog in de Westhoek", zegt hij. "Nederland bleef neutraal. We kregen in Baarle te maken met een enorme vluchtelingenstroom. Alleen de enclaves van Baarle-Hertog en de Westhoek in Vlaanderen bleven over als vrij België. De rest van het land was door de Duitsers bezet. Zodoende kwam hier de smokkel van brieven en mensen op gang. In 1915 richtten de Duitsers de Dodendraad op, een elektrische versperring aan de grens van België en Nederland."

De Dodendraadroute gaat fietsers herinneren aan WO-I. De tocht van 37 kilometer voert niet alleen naar Baarle-Hertog en - Nassau maar ook naar Hoogstraten, Merksplas en Ravels. Bij Zondereigen - het kerkdorp van Baarle-Hertog - is het bestaande monument De Dodendraad te zien (een gedeeltelijke reconstructie). Reconstructies van twee schildwachthuizen en een schakelhuis aan de route zijn nieuw. Dat geldt ook voor vijftien informatieborden en elf punten om audioverhalen te downloaden.

In Zondereigen voert het Doden-

draadpad (4 kilometer) de wandelaars onder meer naar het 'noodgemeentehuis'. Het WO-I-verzetspad (eveneens 4 kilometer) leidt in de dorpskom van Baarle bijvoorbeeld naar het vroegere Belgische postkantoor, het toenmalige hoofdkwartier van de Nederlandse legercommandant en de twee locaties van het voormalige Belgische militaire zendstation.

De cursus 'Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens' wordt komende herfst gegeven in het Cultureel Centrum Baarle. Met ruim honderd aanmeldingen is de cursus nu al volledig bezet. De presentatie van het boek 'Hoogspanning...' (352 bladzijden; 370 foto's) vindt op 13 oktober in Ravels plaats.

www.dodendraad.org

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda
    PREMIUM

    Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda

    BREDA - Topdrukte bij de Intratuin aan de Terheijdenseweg in Breda, deze zaterdag. Uiteraard omdat de lente in de lucht hangt, maar ook vanwege de actie 'Tegel eruit, plant erin'. De natuurorganisatie Groei & Bloei zette dit op om mensen te bewegen verharding uit hun tuin te halen. Meer groen zorgt niet alleen voor meer insecten, het is ook veel beter voor de afvoer van regenwater. Zeker bij de steeds vaker voorkomende plensbuien.

In samenwerking met indebuurt Breda