Volledig scherm
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van het Quadrium. © EDWIN WIEKEKENS

Avans nu op vijf plekken in Breda

bredaBREDA - Alweer een nieuwe locatie van Avans in Breda? Jazeker. Naast de huidige panden aan de Lovensdijkstraat, Beukenlaan, Bijster en Hogeschoollaan wordt maandag de vijfde vestiging geopend. Die zit in het voormalig kantoorgebouw Quadrium aan de Claudius Prinsenlaan. Maandag is de opening, nu wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe vestiging van Avans.

Het pand biedt ruimte aan maximaal 1.200 studenten. En die extra ruimte is hard nodig, want het aantal studenten is met de jaren flink toegenomen. De hogeschool begin in 2004 met 15.000 studenten, nu volgen nu ruim 29.000 studenten een opleiding op een van de locaties in Breda of in Den Bosch en Tilburg.

Volgens Arno van Zundert, projectleider huisvesting bij Avans, moest er heel wat gebeuren om het kantoorpand geschikt te maken als onderwijsinstituut. ,,We hebben er een trappenhuis aangebouwd. Dat was nodig omdat de capaciteit van het bestaande trappenhuis niet voldoende was. Aanpassen zou ten koste gaan van het aantal lesruimten." Nu kunnen de studenten via twee kanten alle zeven verdiepingen bereiken. De liften zijn vervangen door grotere en snellere varianten.

Trappenhuis
Door het aanbouwen van het trappenhuis is tegelijkertijd een nieuwe hoofdentree gecreëerd. Op de luifel staat 'Quadrium', want die naam blijft. ,,Bij de entree hebben we een grote draaideur geplaatst zodat we de tocht buiten houden. Daarnaast is er een invalidenlift en is in heel het gebouw rekening gehouden met mensen die slechtziend of slecht ter been zijn. Voor iedere student moet het gebouw toegankelijk zijn", zegt de projectleider.

De nieuwe vestiging is ook duurzaam, legt Van Zundert uit. Een draaideur om de tocht buiten te houden is een van de manieren die gebruikt is om rekening te houden met het energieverbruik. Daarnaast is er een nieuw energiebesparend klimaatsysteem aangelegd, is er overal led-verlichting en ligt er een recyclebaar tapijt met een lange levensduur. ,,De radiotoren lieten we hangen, omdat we willen hergebruiken waar dat kan.''

In totaal telt het gebouw 46 lokalen voor 16 of 32 studenten. Alle lokalen zijn voorzien van smart boards en extra veel stopcontacten, op aanraden van studenten. ,,In het interieur is overal gekozen voor flexibel materiaal, zodat het eenvoudig te verplaatsen is. Ook is het gericht op actieve lesvormen." Zo is er geen standaard bureau met stoel voor de docent, maar een spreekgestoelte met ingebouwde monitor.

Niet alleen het interieur is flexibel, ook de indeling van het gebouw. De plafonds zijn zo ingericht dat het mogelijk is om muren te verschuiven om lokalen kleiner of groter te maken. Alle lokalen zijn voorzien van een glazen wand.

Interne opleidingen
Niet alle zeven verdiepingen zijn trouwens voor studenten. Twee daarvan worden gebruikt voor medewerkers van Avans. Die krijgen daar interne opleidingen en cursussen. Daarvoor gebeurde dat in lokalen verspreid door het gebouw aan de Hogeschoollaan. ,,Deze ruimtes zijn speciaal hiervoor ingericht. Daarnaast zijn er diverse leeromgevingen waar groepjes zich kunnen terugtrekken." Dit geldt ook voor de verdiepingen van de studenten waar koffiecorners worden afgewisseld met zithoeken.

Op de begane grond zit nog een kantine voor een simpele hap, zoals een broodje of kopje soep. Studenten of medewerkers die iets van de frituur willen, moeten naar het naastgelegen gebouw, de leslocatie aan de Hogeschoollaan.

Kosten

In totaal kostte de verbouwing van Avans uiteindelijk 5,5 miljoen, bovenop de aankoopprijs van 3,8 miljoen. ,,In de zomer begon het slopen, na de bouwvak de bouw en voor de kerst is die opgeleverd. Nu zijn we bezig met de inrichting."

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de verbouwing voor begin van dit schooljaar klaar zou zijn. Dat bleek niet zo'n goed plan, erkent Van Zundert. ,,We hadden toch minimaal deze tijd nodig.''

Of het Quadrium voorlopig de laatste nieuwe locatie van Avans in Breda is? Van Zundert zegt van wel. ,,Voorlopig is dit even genoeg. Vroeger zaten we verspreid over de stad, nu geconcentreerd rondom de Hogeschoollaan. Daar past dit gebouw ideaal bij."

Volledig scherm
Het Quadrium (l) ligt vlak bij de hoofdlocatie van Avans. © Ramon Mangold/Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda