Volledig scherm
Attje Kuiken © PvdA

Attje Kuiken: 'Vrouwelijke premier komt er wel'

BREDA - Hoe makkelijk of moeilijk is het om als vrouw aan de top te komen? In een maandelijkse serie buigen West-Brabantse topvrouwen zich overdeze vraag. Vandaag: Attje Kuiken uit Breda. Als fractievoorzitter van de PvdA beweegt u zich in de top van politiek Nederland.

Hoe is het om topvrouw te zijn?
,,Daar ben ik me niet zo van bewust. Ik geloof niet dat ik mezelf ooit zou voorstellen als topvrouw. Ik zeg eerder: 'Hé, ik ben Attje van de Tweede Kamer."

Dat is een vorm van bescheidenheid die we vaak tegenkomen bij vrouwen. Waar komt die vandaan, denkt u?
,,Het zit voor een deel in de opvoeding: doe normaal, dan doe je gek genoeg. En voor een ander deel is het de aard van het beestje: ik ben meer bezig met verbinden, met andere mensen. Ik vind mezelf niet belangrijker dan de rest, zeg maar.''

De politiek is nog steeds een mannenwereld. Hoe komt dat?
,,Het is een heel harde wereld. Lang niet alle vrouwen vinden dat prettig. Het is ook een persoonlijke wereld: er wordt veel op de man of op de vrouw gespeeld. En hoe hoger je komt, hoe meer je full swing in beeld komt. Daar moet je tegen kunnen."

Waar blijft de eerste vrouwelijke premier?
,,Die komt er zeker aan. Voor hetzelfde geld zit zij al in de bankjes. Zeker als ik kijk naar onze vrouwen, zo rond de 25 jaar: die zijn er klaar voor. Zij hebben een heel natuurlijke manier van doen en geen gêne om zich uit te spreken. En ze zijn buitengewoon slim. Ze inspireren mij nu al."

Het complete interview met Attje Kuiken is te lezen in de digitale krant van BN DeStem.

In samenwerking met indebuurt Breda