Atea gaat op in gemeente Breda: ‘Hogere kwaliteit, lagere kosten’
BREDA - Sociale werkvoorzieningsorganisatie Atea Groep wordt onder de hoede genomen van de gemeente, tot groot verdriet van de medewerkers. Wethouder Boaz Adank: ,,De kwaliteit kan zo worden verbeterd en de kosten worden verlaagd.”
Delen per e-mail
Atea regelt ‘beschut’ werk voor ongeveer 1200 mensen met een wsw-indicatie: mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Het bedrijf was een aparte uitvoeringsorganisatie van de gemeente. Maar de bedrijfsvoering komt nu volledig in handen van de gemeente Breda.
Bezuinigingen
Het rommelt al langer bij ATEA-groep, dat in 2012 werd opgericht uit verschillende maatschappelijke organisaties. Het vorige college van B en W bracht Atea terug naar een leerwerkbedrijf, bedoeld voor de sociale werkvoorziening. In juli 2018 kondigde de gemeente bezuinigingen aan bij Atea: de sociale werkvoorziening van het bedrijf moest voor 2021 een tekort van vier miljoen euro wegwerken. De toenmalig directeur legde zijn functie neer: Petra de Kam (directrice van de gemeente Breda) treedt sindsdien op als interim-hoofd van Atea.
Kwetsbaar
Het aantal mensen dat via Atea aan het werk komt loopt terug en veel mensen met een wsw-indicatie werken bij andere bedrijven, schetst wethouder Boaz Adank (VVD, werk en inkomen). Dat maakt ATEA op dit moment ‘kwetsbaar’, schrijft hij in een raadsbrief. Door Atea onder te brengen bij de gemeente wil Adank naar eigen zeggen de ‘kwaliteit verbeteren en de kosten verlagen’.
Ton Kleemans, voorzitter van de Ondernemingsraad van Atea, wil enkel kort reageren: ,,Dat heeft de wethouder nooit onderzocht! Ik verwacht dat het tegenovergestelde gaat gebeuren: hogere kosten, lagere kwaliteit. Dit is een klap in het gezicht van de 1200 SW-medewerkers die keihard hebben gewerkt tegen lage kosten.”
Vanochtend is de verandering medegedeeld aan de medewerkers. ,,Ons bedrijf wordt opgeheven. De sfeer is zeer gelaten", geeft Kleemans aan. Over de tekorten die er bij Atea zouden zijn: ,,Onze financiële positie is altijd buitengewoon goed geweest.”
Jaar
Er wordt een jaar uitgetrokken om Atea ‘op te nemen’ in de gemeente. ,,De onderdelen waarbij ATEA nu als proceseigenaar (het werk) zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van werkzaamheden van de SW-medewerkers worden ontkoppeld. Voor gemeentelijke processen worden de werkzaamheden ondergebracht binnen ketens in de gemeentelijke organisatie (bijvoorbeeld groenbeheer).”
Pand verdwijnt
Medewerkers van de sociale werkplaats worden ondergebracht bij het werkgeversservicepunt van de gemeente. Voor mensen die niet gedetacheerd kunnen worden, komt er binnen de gemeente een aparte afdeling, waar mensen indirecte ondersteuning kunnen krijgen.
Het pand aan de Riethil 11, waar ATEA gevestigd zit, gaat weg. ,,Een gebouw in grootte en functionaliteit als Riethil 12 is nu voldoende en zal openblijven.”
Voornemen
Het gaat om een voorgenomen besluit, aldus de wethouder, dat eind dit jaar aan de raad wordt voorgelegd. ,,In het eerste kwartaal van 2019 wordt de financiële vertaling van deze koers, na bespreking in de Ondernemingsraden, uitgewerkt en ter bespreking aangeboden, zoals afgesproken tijdens de begrotingsbespreking.”
,,Het belang van de medewerkers van ATEA staat bij ons voorop en we streven ernaar om veranderingen zo goed mogelijk te begeleiden”, aldus Adank.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
fotoserie Anneloes (32) ging viral met haar account Tussen Kunst & Quarantaine (maar verdient er geen cent mee)
Anneloes Officier (32) uit Prinsenbeek werd afgelopen jaar onbedoeld een hit op Instagram. Om de lockdown dragelijker te maken, bedacht ze de uitdaging om met voorwerpen in huis schilderijen na te maken. Tien maanden later heeft ze 270.000 volgers op Instagram, interviewverzoeken uit Japan en fans van de Verenigde Arabische Emiraten tot Brazilië. -
Arbeidsbeperkten vrezen aangepaste werkplek te verliezen: 'Waarom kunnen we niet hier blijven?'
BREDA - Onrust bij medewerkers van de sociale werkvoorziening. Atea wil de laatste 75 mensen die nog intern werken onderbrengen bij Bosch. Maar daar, zo is de vrees, verliezen zij hun veilige en aangepaste werkplek. -
Treinstoringen namen af in coronajaar: ook minder meldingen in Breda
In het coronajaar liep het aantal treinstoringen in Brabant flink terug. Zo ook in West-Brabant, waar het aantal meldingen op station Breda met 29,6 procent afnam. Dit blijkt uit cijfers van LocalFocus en storinginformatiesite Rijdendetreinen.nl. -
SP: Breda komt Wet Sociale Werkvoorziening niet na
BREDA - Medewerkers van de sociale werkplaats moeten volgens de wet betrokken worden bij de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw). Maar zo’n verordening ontbreekt in Breda sinds 2015, zegt de Bredase tak van de SP. -
Breda buigt steeds verder onder impact virus: kwestie van ‘volhouden en continuïteit bieden’
BREDA - Het coronavirus heeft in Breda tot en met vorige week 142 inwoners het leven gekost. Sinds het begin van de crisis is er bij 9465 Bredanaars een besmetting met het virus geconstateerd. Intussen denken scholen na over een ‘ontmoedigingsbeleid’ om de vraag naar kindernoodopvang te beperken.
-
Gemeente Breda wil tekort van 4 miljoen bij Atea wegwerken
BREDA - De gemeente Breda wil een tekort van vier miljoen euro bij de sociale werkvoorziening van Atea-groep nog voor 2021 wegwerken. Dat meldt wethouder Boaz Adank (VVD, participatie en arbeidsmarkt) de gemeenteraad. Atea biedt aan 1.500 mensen (2016) beschut werk. -
PREMIUM
Microvida in West-Brabant wil zelf Britse variant testen
BREDA/ROOSENDAAL - Kenniscentrum en medisch laboratorium Microvida in West-Brabant wil zo snel mogelijk op grotere schaal positieve coronatests onderzoeken op de aanwezigheid van de zeer besmettelijke Britse variant. -
PREMIUM
Bouwplan Houtse Heuvel is splijtzwam in Den Hout
DEN HOUT - In het kleine Den Hout (1.250 inwoners) telt elke woning. Geen wonder dat een bescheiden woningbouwplan in het dorp volop de aandacht trekt. Zeker als dat plan betrekking heeft op de historische Houtse Heuvel. Maar de bouw van twaalf woningen verdeelt het dorp nu tot op het bot.
In samenwerking met indebuurt Breda