Astrid zag kinderen onterecht de isoleercel ingaan: ‘Je hoorde ze gillen’

Ruim driekwart van de jongeren die de afgelopen decennia in de jeugdzorg of in pleeggezinnen terechtkwamen, werden mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Pedagogisch medewerker Astrid van de Griek zag  dit soort misstanden in De Vliethoeve, een instelling voor jongeren met zware gedragsproblemen van jeugdzorgorganisatie Juzt.  

Ze doet haar verhaal thuis aan de keukentafel in Schore, een klein dorp, aangeschurkt tegen Goes waar Astrid van de Griek met haar vriend en hond woont. Ogenschijnlijk rustig vertelt ze over haar ervaringen op De Vliethoeve, de instelling in het Zeeuwse Kortgene, waar jongeren met zware gedragsproblemen begeleiding krijgen en niet of maar beperkt naar buiten mogen. Maar onder dat dunne laagje van rust, borrelt de emotie. Zeker als de zorg voor de kinderen ter sprake komt. Met trillende stem: ,,Dat vind ik nog steeds heel moeilijk.‘’

  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Breda