Het aanbod aan inhalators voor mensen met luchtwegproblemen is de afgelopen jaren enorm gestegen. En dat komt de duidelijkheid in het gebruik van al die apparaten niet ten goede, is de ervaring van veel artsen in West-Brabant.
Volledig scherm
PREMIUM
Het aanbod aan inhalators voor mensen met luchtwegproblemen is de afgelopen jaren enorm gestegen. En dat komt de duidelijkheid in het gebruik van al die apparaten niet ten goede, is de ervaring van veel artsen in West-Brabant. © shutterstock

Artsen in West-Brabant zetten rem op wildgroei aan puffers voor longpatiënten

Astma of COPD? Dan moet je al gauw aan de inhalator. Maar je struikelt in Nederland over deze apparaten. En allemaal hebben ze hun eigen gebruiksaanwijzing.  Met als gevolg dat het vaak misgaat. In West-Brabant hebben de artsen daar iets op gevonden. 

Longarts Remco Djamin ziet het met enige regelmaat op zijn spreekuur gebeuren. ,,Dokter, mijn puffer helpt me niet echt, hoor ik de patiënt dan zeggen. Als ik dan hoe ze hun inhaler gebruiken blijkt dat ze dat niet goed weten. De puffer werkt  wel, maar het gebruik is niet goed.’’ Het voorbeeld dat de longarts in het Amphia Ziekenhuis in Breda aanhaalt, staat niet op zich. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de patiënten met een longaandoening als astma, copd of longfibrose de hun voorgeschreven medicijnen of inhalators niet goed gebruiken. Daardoor houden ze onnodig klachten.

  1. Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    Breda kan wel leven met coronamaat­re­ge­len: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

In samenwerking met indebuurt Breda