Volledig scherm
© Steven van Beek

Apparaten slopen om ervan te leren

Hartje BredaBREDA - Ontdekken door spullen -met tact en gereedschap- kapot te maken. Het demonteren van een koffiezetapparaat, een platenspeler of een computer levert immers heel wat inzichten op. Hoe werkt iets? Bij Kapot&Maken, vandaag in het voormalig Breda’s Museum en onderdeel van Graphic Matters, kregen kinderen vanmiddag de mogelijkheid.

,,Een cd-speler is in beginsel gewoon een bak waar muziek uitkomt. Hier mogen kinderen ‘m compleet demonteren, ontmantelen en op onderzoek uitgaan”, legt initiatiefnemer Hugo Vrijdag uit. Maar dan? ,,Ze mogen zelf weten wat ze ermee doen. Meestal wordt het iets creatiefs. Snoertjes die nu als armbandjes worden gebruikt, of ze zien vormen in de elektronica die ze ombouwen tot iets compleet anders.”

Kapot&Maken is onderdeel van de Zuidlijn, een samenwerking van de spoorzones van Breda, Tilburg en Eindhoven. Het initiatief kende haar vuurdoop op de Tilburgse Kermis: kinderen mochten schieten op een rad (,,Dat vinden we leuk. We laten kinderen hier dingen slopen én ze mogen schieten, alles dat normaal dus niet mag”, grijnst Vrijdag) om op die manier een oud apparaat te winnen. Daar gaan ze vervolgens mee aan de slag. Na de Kermis stond Kapot&Maken ook in de Nacht van Cultuur in Helmond en staat de Dutch Design Week in Eindhoven op het programma, nog altijd als soort kermisattractie met de schietschijf.

De reeds defecte apparaten worden gedoneerd door kringloopwinkel Vindingrijk. ,,Wat ik leuk vind zijn bijvoorbeeld platenspelers. Kinderen hebben natuurlijk geen idee wat dat is. Ze gaan op onderzoek uit en natuurlijk spelen ook ouders een rol: zij vertellen misschien wel hun herinneringen.” Maar: het gaat dus om kijken, om ontdekken, om spelenderwijs kennis op te doen en wellicht interesse in techniek te ontlokken.

Kapot&Maken heeft inmiddels ook een permanente plek, in de Bredase Faam. ,,Nu kunnen daar alleen nog scholen op afspraak komen, maar we hopen dat we snel gewoon kunnen openen zodat iedereen daar aan de gang kan gaan.”

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag en vrijdag in uw krant. 

  1. In de rij voor een kaartje voor bloemencorso Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmoment in het echt zal zijn’
    PREMIUM

    In de rij voor een kaartje voor bloemencor­so Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmo­ment in het echt zal zijn’

    ZUNDERT - Grijs weer, met af en toe een druppel hemelwater. De Zundertse Industrieweg ademt per definitie al niet de romantiek die het Zundertse Corso wel in zich herbergt. Toch stonden zaterdagochtend tientallen mensen te wachten tot de voorverkoop van het evenement van start ging. Om 9 uur openden de deuren, maar de wachttijden bleven lang. Slechts de stralende glimlach van mensen die kaarten in the pocket hadden, hield de hoop op goede plekken levend.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8472 stemmen