Volledig scherm
Anis Amri © EPA

'Anis Amri, verdachte aanslag Berlijn, was mogelijk in Breda'

BREDA - De Tunesische terrorist Anis Amri is na de bloedige aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland naar Italië gereisd. Hij is daarbij mogelijk ook in Breda geweest. Dit meldt de Italiaanse krant La Repubblica woensdag.

De krant stelt dat Italiaanse onderzoekers in de bagage van Amri een telefoon met bijzondere simkaarten hebben gevonden. De kaarten zijn tijdens een reclameactie van een telecommunicatiebedrijf uitsluitend in Nederland uitgedeeld van 20 tot 22 december. Dat gebeurde exclusief in Breda, Nijmegen en Zwolle. Hij zou de kaart niet hebben gebruikt.

Bus
Vanuit een van die drie steden zou hij naar Lyon zijn gereisd. Zeker is dat hij daar een treinkaartje heeft gekocht naar Milaan. Franse media melden daarentegen dat Amri via station Sloterdijk in Amsterdam met de Flixbus naar Lyon is gereisd. Een reis van zo'n 15 uur. Bij boekingen op het laatste moment kost een enkele reis met de bus tussen de 60 en 120 euro.
De AIVD wil voorlopig nog niets zeggen over deze zaak. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover het AD dat de Nederlandse politie onderzoek doet naar de reis van Amis Amri en bekijkt of hij daarbij in Nederland is geweest. Hij wil niet ingaan op de details die worden gemeld door Italiaanse en Franse media. Lyon
Bewakingscamera's hebben op het station Lyon-Part-Dieu vastgelegd dat Amis in Lyon een treinkaartje naar Milaan heeft gekocht. Hij zou cash hebben betaald voor een ticket naar Milaan via Chambéry.

Milaan
Amri werd 23 december door de Italiaanse politie doodgeschoten, enkele dagen nadat hij op 19 december in Berlijn met terroristische motieven op een menigte was ingereden.

Tweede Kamer
Het nieuws is aanleiding om de Tweede Kamer met spoed van reces te laten terugkomen. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders, die de andere fractievoorzitters dat verzoek heeft geschreven.

Wilders wil met premier Mark Rutte debatteren over de kwestie. Hij schrijft dat, als de mediaberichten kloppen, de grenzen zo lek als een mandje zijn en ons land groot gevaar loopt.
Kamerlid Kees Verhoeven van D66 wil vóór het weekeinde een brief met uitleg van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Verhoeven vraagt zich af waarom de minister niet zelf met het nieuws en de bijbehorende zorgvuldige uitleg is gekomen. 'Mensen zijn in deze tijden van terreur al ongerust, dan zou het helpen als we zulke berichten niet steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen. Of wist de minister er niet van? Zit de minister er wel voldoende bovenop?'

Volledig scherm
Anis Amri werd door een alerte agent doodgeschoten in Milaan. © EPA

In samenwerking met indebuurt Breda