Amsterdammer wil partij voor behoud van troeteleik Ulvenhout

Rens van der Linden (61) uit Amsterdam wil een partij oprichten voor de troeteleik in Ulvenhout. Dat meldde hij dinsdag. ,,De partij moet PVB gaan heten, de partij voor behoud van de troeteleik. Doel is om in de Tweede Kamer een meerderheid te vinden die tegen het kappen van de boom is."

Van der Linden startte op 3 december met een online-petitie voor de eik die op de snelweg bij Ulvenhout in de middenberm staat. Dit nadat hij had vernomen dat Rijkswaterstaat de circa 160-jarige boom wil kappen voor verbreding van de A58.

Dinsdag reisde de Amsterdamse troeteik-activist af naar Ulvenhout. Want al voerde hij actie voor de boom, zelf had hij hem nog nooit gezien. 

Inmiddels hebben ruim 1100 mensen zijn petitie ondertekend. Tijd om de actie naar een hoger plan te tillen, vindt Van der Linden. Vandaar zijn idee om de partij PVB op te richten. 

Behalve dat wil hij carnavalsverenigingen uitdagen om een hit, een carnavalskraker, over de eik te schrijven. Zo hoopt hij het draagvlak voor zijn actie te vergroten. Ook roept hij kunstenaars op om objecten te maken van knuffelbeesten. Liefst zo groot als de boom zelf. ,,Die moeten dan aan weerszijden van de snelweg worden geplaatst."

Welke kunstenaars dat gaan doen, weet hij nog niet. Net als naar carnavalsverenigingen, is hij nog naar die kunstenaars op zoek.  

(tekst Edine Wijnands, foto Ramon Mangold) 

In samenwerking met indebuurt Breda