Volledig scherm
Artist Impression Amphia Ziekenhuis in Breda

Amphia Ziekenhuis in Breda misschien wel het laatste nieuwe ziekenhuis

BREDA - Het is één van de grootse bouwprojecten van Zuid-Nederland. Vorige maand gingen de eerste heipalen de grond in voor het nieuwe Amphia Ziekenhuis aan de Bredase Molengracht. Drie jaar duurt de nieuwbouw, die 225 miljoen euro kost.

Er is nu nog nauwelijks iets te zien. Het immense bouwterrein op de voormalige parkeerplaats bij het ziekenhuis is sinds kort afgeschermd door een metershoge schutting. Maar dankzij luchtfoto's die afgelopen week met een drone van het terrein werden gemaakt, krijg je toch een heel aardig beeld.

Babyboomhospitaal

Dat beeld wordt nog veel duidelijker als je – zoals op deze infographic is gebeurd – de gebouwen die er verrijzen, alvast intekent. Opeens wordt dan veel duidelijker hoe het nieuwe Amphia, dat in het najaar van 2019 klaar is, eruit gaat zien.

Overigens is het nieuwe Amphia – na de nieuwbouw van het Albert Schweitzer in Dordrecht, Jeroen Bosch in Den Bosch en het Isala in Zwolle – vermoedelijk het laatste grote ziekenhuis dat er voorlopig in Nederland nieuw wordt gebouwd. Dat is tenminste de stellige overtuiging van Jasper Meijer, projectdirecteur nieuwbouw Amphia die eerder ook de bouw van het Schweitzer begeleidde.

,,De babyboomgeneratie van na de Tweede Wereldoorlog vraagt nu veel zorg. Maar dat zal straks, als die generatie er niet meer is, een stuk minder zijn. Als je dan ook weet dat een ziekenhuis gemiddeld 30 jaar meegaat, durf ik wel te voorspellen dat dit voorlopig het laatste nieuwe grote ziekenhuis is dat er in Nederland wordt gebouwd.''

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda