Amphia voert vandaag actie: operaties, onderzoeken en afspraken verzet

VideoBREDA/OOSTERHOUT - Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout voerden dinsdag actie voor een betere cao. Ze draaiden een zondagsdienst. Patiënten toonden begrip.

De centrale ontvangsthal van het Amphia Ziekenhuis even voor 8 uur in de ochtend. Ziekenhuismedewerkers houden een minuut stilte. Stilte, omdat een fatsoenlijke cao mijlenver lijkt. “Met onze actie en de zondagsdienst die we vandaag draaien geven we een signaal af aan de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, red.) dat we het niet langer pikken”, houdt actieleider Arjan van den Broek zijn gehoor voor.
Er volgt een protestmars buiten. De medewerkers roepen leuzen, maken lawaai, lopen met spandoeken in een stoet rond het ziekenhuis.
F*ck dat eindbod, de zorg gaat kapot.
2,5 procent kun je niet verkopen, al het personeel gaat lopen.

Het personeel van Amphia voert dinsdagochtend actie.
Volledig scherm
Het personeel van Amphia voert dinsdagochtend actie. © BN De Stem

Afgelopen vrijdag kampte het Amphia met een grote netwerkstoring. Operaties werden als gevolg hiervan uitgesteld. Vandaag is het schema opnieuw in de war gestuurd, tientallen operaties zijn verschoven. De zondagsdienst leidt ertoe dat in principe alleen spoedgevallen aan de beurt komen. Tal van patiënten die vandaag een afspraak hadden zijn vooraf geïnformeerd. “Patiënten hebben begrip voor deze actie”, stelt Van den Broek tevreden vast.

Hart onder de riem

Personeel voert actie bij het Amphia Ziekenhuis in Breda.
Volledig scherm
Personeel voert actie bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. © Gerlach Hochstenbach

Op een bank in de hal zit een vrouw uit Raamsdonksveer te wachten op vervoer. Haar vader is vannacht met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen. Ze wil het personeel graag een hart onder de riem steken. “Als zorgmedewerkers moet je altijd klaar staan, in het weekend, je draait nachtdiensten, de werkdruk is hoog. Er is veel te weinig personeel. En daarom vind ik dat de beloning beter moet, klaar uit. Straks wil niemand meer de zorg in.”

‘De maat is nu echt vol’

Het ziekenhuispersoneel is het beu dat vanuit de kant van de werkgevers er te weinig oog is voor de problemen op de werkvloer. “We lopen echt op ons tandvlees, het kan zo niet langer”, treurt Yvon de Bruijn, verpleegkundige op de hartbewaking van Amphia. De dagelijkse praktijk? “Tijd voor pauze is er niet of nauwelijks. Er wordt van je verwacht dat je telkens een stapje harder zet. Als ik naar huis ga, is mijn lijf moe, maar de volgende dag moet ik er weer staan. Ik doe mijn werk voor de patiënten, voor hen loop ik het vuur uit mijn sloffen. Maar de maat is nu echt vol.”

Zwaartepunt

Ook in de Amphia-vestigingen aan de Langendijk en in Oosterhout draait het personeel zondagsdiensten. Het zwaartepunt van de acties vindt evenwel aan de Molengracht plaats. Rond het middaguur is daar opnieuw een minuut stilte waarbij tal van personeelsleden aanwezig zijn. Nu in de grote hal van het oude gedeelte van het Amphia. Kort daarna worden ze toegesproken in het bedrijfsrestaurant. Het is een herhaling van zetten, de standpunten zijn bekend. De stukgelopen cao-onderhandelingen zijn de demonstranten een doorn in het oog. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen biedt in hun ogen te weinig. Personeel en bonden eisen onder meer een structurele verhoging van 5 procent per jaar, met ingang van 2019.

Actieleider Arjan van den Broek: “Ik werk op de intensive care en spoedeisende hulp. Mijn collega’s en ik leiden jonge mensen op. Maar die blijven niet. Die zoeken hun heil elders waar de arbeidsvoorwaarden beter zijn.”

Het personeel van Amphia voert dinsdagochtend actie.
Volledig scherm
Het personeel van Amphia voert dinsdagochtend actie. © BN De Stem

Ellie van Soelen van vakbond NU’91 noemt het triest dat personeel ‘de barricades op moet om te strijden voor normale arbeidsvoorwaarden’. “Als die uitblijven gaan we door met actievoeren. Het moet anders, het kan anders.”

Handtekeningen van patiënten

Haar collega Gerard Groeneveld, verpleegkundig in het Amphia, vertelt dat de afgelopen tijd 1500 handtekeningen van patiënten en bezoekers zijn vergaard, als steunbetuiging aan het personeel. “Die hadden we vanmiddag graag aan de raad van bestuur willen overhandigen, maar dat weigeren ze. Dan sturen we ze naar de NVZ.”

Een ouder echtpaar kijkt vanaf een afstandje naar de actievoerende Amphia-mensen. “Ze hebben groot gelijk, ik sta er helemaal achter”, zegt zij.

Personeel voert actie bij het Amphia Ziekenhuis in Breda.
Volledig scherm
Personeel voert actie bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. © Gerlach Hochstenbach

In samenwerking met indebuurt Breda