Het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht in Breda.
Volledig scherm
Het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht in Breda. © ANP

Amphia schroeft polibezoeken voorzichtig op

Het Amphia ziekenhuis is voorzichtig begonnen met het benaderen van patiënten voor een nieuwe afspraak op de verschillende poli’s.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis lagen veel poli’s goeddeels stil. Maar het ziekenhuis probeert, nu de ergste piek aan corona-opnames voorbij lijkt, stilaan de draad weer op te pakken. Met name patiënten met niet acute klachten maar waarvan de specialist het zinvol acht ze weer te zien, krijgen een uitnodiging om op redelijk korte termijn naar de poli te komen.

‘Semi-spoedpatiënten’

,,De acute zorg is sinds corona gewoon doorgegaan’’, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. ,,Waar we nu op mikken zijn vooral de semi-spoed patiënten. Mensen die geen acute zorg nodig hebben, maar waarvan we wel zeggen dat het goed is als ze zich weer op de poli melden.’’

Zorg over wegblijven

Net als in veel andere ziekenhuizen uitten ook specialisten in het Amphia de afgelopen weken hun zorg over het wegblijven van patiënten met reguliere klachten. Met name op de spoedeisende hulp meldden zich veel meer minder patiënten met klachten anders dan corona dan voor de crisis. Door het aantal polibezoeken te gaan verruimen, hoopt het ziekenhuis die reguliere zorg weer wat meer op gang te krijgen

Aantallen verschillen per poli

Hoeveel patiënten de afgelopen week benaderd zijn, is onduidelijk. Volgens de Amphiawoordvoerster verschilt dat van poli tot poli. Volgens haar zal het ook nog wel even gaan duren voordat het polibezoek weer op het oude niveau terug is. ,,We benaderen nu een deel van ons patientenbestand. Nog lang niet iedereen.’’ Patiënten die worden uitgenodigd, worden gevraagd of ze klachten hebben die kunnen wijzen op corona. Zo ja, dan gaat de afspraak niet door.

‘Niet handig’

Overigens zit lang niet alle patiënten te wachten op een, op korte termijn, bezoek aan de poli in het Amphia. Een man die deze week een uitnodiging kreeg voor een afspraak volgende week op de polikliniek Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, wees die af. ,,Dan zou de arts in mijn mond moeten kijken. Dat lijkt me niet handig op minimaal 1,5 meter afstand. Plus zou ik onnodig een bezoek aan het ziekenhuis brengen. Ik heb dus nee gezegd.’’ De afspraak van de man werd daarop naar juni verplaatst.

In samenwerking met indebuurt Breda