Volledig scherm
© Beeld Werkt

Amphia eerder getroffen door storingen, ziekenhuizen kampen steeds vaker met ICT-problemen

BREDA/OOSTERHOUT - Het Amphia ziekenhuis in Breda en Oosterhout is vrijdag niet voor het eerst getroffen door een grote storing. In 2016 ging het in een paar maanden tijd verschillende malen mis. Maar een ICT-storing in een ziekenhuis is tegenwoordig geen zeldzaamheid meer.

In januari 2016 was er een grote computerstoring in het Amphia die zeven uur lang duurde. Daardoor gingen 126 operaties niet door. Die werden in de weken erna alsnog ingehaald. Een paar maanden later, op vrijdag 15 april, waren er urenlang geen spoedoperaties mogelijk, wederom door een computerstoring. Specialisten konden door de storing niet bij patiëntendossiers. 

Op 10 mei van dat jaar was er wederom een computerstoring bij Amphia, waardoor er in drie vestigingen operaties uitgesteld moesten worden uitgesteld. Deze storing werd veroorzaakt door een menselijke fout. De storing was een gevolg van een update van het computernetwerk die eigenlijk pas een dag later was voorzien.

Volledig scherm
© Beeld Werkt

ICT-storingen

Ziekenhuizen in het hele land werden het afgelopen jaar getroffen door ICT-storingen. Ruim een maand geleden werd Gelre ziekenhuizen getroffen door een grote ICT-storing. Op de locaties in Apeldoorn en Zutphen werd het poli-programma en het operatieprogramma ingekort. 's Avonds was de situatie opgelost.

Ook het Meander Medisch Centrum in Amersfoort werd getroffen door een ICT-storing. Van 1 april 20.30 uur tot en met 2 april 05.00 uur was er een computerstoring in het ziekenhuis. De afdelingen spoedeisende hulp en verloskunde waren gesloten, binnenkomende patiënten werd doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio.

In januari van dit jaar was het twee keer raak. Zo werd op 15 januari de Noordwest Ziekenhuisgroep getroffen door een ICT-probleem. In de ziekenhuizen van de groep in Den Helder en Alkmaar moesten alle operaties en afspraken afgelast worden. De ziekenhuizen konden door de computerstoring niet in de agenda kijken om te zien wie er die dag  geopereerd zou worden, maar patiënten konden ook niet afgebeld worden omdat ze niet bij de gegevens konden komen. En op 11 januari kampte het Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede met een storing in de ochtend. Alle 27 operaties van deze ochtend moesten worden uitgesteld. 

Ook het VUmc Amsterdam kreeg te maken met een grote technische storing. Daar moesten op 23 oktober 2018 alle afspraken op de poli's worden verplaatst en 1000 tot 1500 patiënten werden in andere ziekenhuizen ondergebracht. 

'Steeds kwetsbaarder’

Daan Weggemans, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden, trok een maand geleden al aan de bel tegenover De Stentor. ,,Ziekenhuizen worden kwetsbaarder, omdat systemen digitaal meer met elkaar verbonden zijn’’, vertelde hij toen. ,,Ziekenhuizen hadden vroeger een klein netwerkje voor de computers, maar daar is door de jaren heen steeds meer bijgekomen. Inmiddels zijn het eigenlijk enorme techbedrijven geworden.”

In samenwerking met indebuurt Breda