Vanuit het amphia molengracht worden 5 corona-patienten naar andere ziekenhuizen in het land verplaatst om de ic-afdeling enigszins te ontlasten. daarvoor worden twee speciale ambulances ingezet.
Volledig scherm
Vanuit het amphia molengracht worden 5 corona-patienten naar andere ziekenhuizen in het land verplaatst om de ic-afdeling enigszins te ontlasten. daarvoor worden twee speciale ambulances ingezet. © Pix4Profs-Ron Magielse

Amphia-arts: ‘De situatie is nu volledig beheersbaar’

Het Amphia Ziekenhuis heeft de toestroom van coronapatiënten voorlopig onder controle. ,,De situatie is nu volledig beheersbaar”, zei arts-microbioloog Jan Kluytmans zaterdagavond bij Op1. 

De afgelopen dagen zijn er achttien patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. ,,Op de IC is op dit moment voldoende ruimte”, vertelt Kluytmans. ,,We kunnen dertig bedden bijzetten in geval van nood. Wij vinden dat de situatie volledig beheersbaar is.” Eerder vroegen de Brabantse ziekenhuizen steun aan andere ziekenhuizen in de rest van Nederland. ,,We trokken aan de bel vóórdat er een onbeheersbare situatie zou komen. We willen eerder een signaal afgeven voordat we out-of-control dreigen te geraken. De urgentie is er wel. Het kan in een paar dagen veranderen.”

Sterfgevallen

Het Amphia Ziekenhuis in Breda meldde zowel zaterdag- als zondagochtend een sterfgeval door het coronavirus. In totaal zijn er elf personen in het Amphia overleden aan de gevolgen van het virus. Er worden nu 58 patiënten verzorgd die besmet zijn, tien van hen liggen op de intensive care. Daarnaast worden 28 patiënten verdacht van besmetting. Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal meldde zondag dat er 28 coronapatiënten liggen. Drie van hen liggen er op de intensive care. Bravis meldt vooralsnog voldoende bedden en medewerkers te hebben om het aantal patiënten goed te kunnen verzorgen. ,,In het ziekenhuis is een nieuwe voorraad met mondmaskers aangekomen. Deze maskers zijn goedgekeurd en kunnen dan ook ingezet worden.” Een noodscenario, zoals het Amphia achter de hand heeft, is bij Bravis niet aan de orde. ,,Wij hebben 24 IC-bedden en dat is het. Van een noodscenario is nog geen sprake. In de komende week is er wellicht meer duidelijkheid.”

Kabinetsmaatregelen

Volgens Amphia-arts Kluytmans is het te vroeg om conclusies te trekken over de kabinetsmaatregelen. Pas over enkele weken zijn de effecten te merken. ,,Wie nu besmet wordt, is mogelijk pas ziek na twee weken. Op dit moment zijn we nog aan het wegwerken van wat er al is. Je kunt niet zeggen dat de maatregelen hebben gefaald als er komende week een toename is.”

Polikliniek naar Oosterhout

Het Amphia stuurde afgelopen weekend een brief uit met enkele maatregelen. Zo verhuist de polikliniek naar de locatie Pasteurlaan in Oosterhout, worden geplande keizersneden uitgevoerd in ziekenhuizen ‘boven de rivieren’ en vervallen badbevallingen in verband met besmettingskans. Kluytmans spreekt bij Op1 van een ‘positieve sfeer’ in het ziekenhuis. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt, iedereen is zo bereid om de schouders eronder te zetten. Regels vallen weg. De gedacht is nu: los het op en neem de ruimte die je nodig hebt.”

Over beelden met drukke stadsparken zegt hij: ,,Ik begrijp het wel, maar het is niet goed. Het is ontzettend belangrijk dat de maatregelen nageleefd worden. Het is een onzichtbaar probleem, veel mensen hebben zelf het idee onkwetsbaar te zijn. Dit is geen spelletje, het hangt af van het gedrag.”

In samenwerking met indebuurt Breda